Ion Tăbârţă: Federaţia Rusă poate aduna uşor în regiunea transnistreană un contingent de vreo 10 mii de militari

În cazul în care vor izbucni noi ostilităţi militare între Rusia şi Ucraina, nu este exclus ca Federaţia Rusă să deschidă front în regiunea Odessa cu conexiuni directe cu Republica Moldova şi regiunea transnistreană.
Ion Tăbârţă, expert la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”
Ion Tăbârţă, expert la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” (Captură Foto / unimedia.info)

Separatismul transnistrean, regimul militarizat de acolo reprezintă, mai degrabă, un pericol pentru Ucraina decât pentru Chişinău, consideră analistul politic Ion Tăbârţă, expert IDIS Viitorul, adăugând totodată că acest lucru nu înseamnă că nu poate exista un pericol militar direct şi pentru Republica Moldova.

„Federaţia Rusă a eşuat în anii 2014-2015 să formeze aşa-numita 'Novorosia', care, în planurile strategilor de la Kremlin, urma să fie o centură care să unească Delta Dunării şi Federaţia Rusă. Însă, oricum, Federaţia Rusă are o influenţă foarte mare în Nordul Mării Negre prin intermediul aşa-numitului 'triunghi geopolitic': regiunea Donbas - peninsula Crimeea - regiunea transnistreană”, a declarat Ion Tăbârţă pentru Europa Liberă.

Problema Federaţiei Ruse este că nu are acces direct la regiunea transnistreană, cum are, spre exemplu, în regiunea Donbas, dar, a punctat expertul, nu este exclus ca în cazul unor ostilităţi militare să avem provocări aici, în apropierea regiunii transnistrene, în apropierea Republicii Moldova, mai exact în regiunea Odessa.

Acesta a mai specificat că Federaţia Rusă ar putea încerca să provoace un nou separatism teritorial în Basarabia de sud, în regiunea Odessa şi anume să realizeze o joncţiune directă cu regiunea transnistreană, astfel încât Transnistria să aibă acces direct la mare pentru ca Rusia, ulterior, să nu mai depindă de Ucraina sau de Republica Moldova în comunicarea cu regimul separatist de la Tiraspol sau chiar ar putea realiza o fortificare militară a regimului de acolo.

În acest context pentru Republica Moldova, desigur, principalul pericol îl reprezintă raioanele din sud, UTA Găgăuzia. Astfel, în cazul în care Rusia va declanşa un astfel de scenariu, nu este exclus să fie din nou acutizat separatismul din Găgăuzia şi aceste raioane să fie provocate să se alipească la viitorul teritoriu separatist nou-creat de Federaţia Rusă sau de geo-strategii de la Kremlin, a explicat Tabârţă.

„În cazul în care vor izbucni noi ostilităţi militare între Rusia şi Ucraina, atunci nu este exclus ca Federaţia Rusă să deschidă front în regiunea Odessa şi, desigur, formând conexiuni directe cu Republica Moldova şi regiunea transnistreană”, a mai subliniat analistul politic.

În contextul în care Federaţia Rusă mereu declară că trupele din regiunea transnistreană sunt prea puţine pentru a provoca sau a menţine un conflict militar, fiind destinate pentru a păzi depozitele de la Cobasna, Ion Tăbârţă a punctat că Rusia poate foarte uşor folosi aceste trupe şi în alte scopuri.

„Acolo există aceste trupe care reprezintă aşa-numitul contingent de pacificatori, acel Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care nu au un statut legal. Noi avem un regim militarizat acolo, care acţionează ca un tot întreg – trupele ruse, pacificatorii ruşi, armata paramilitară a regiunii transnistrene.

Ei pot ridica uşor un contingent de vreo 10 mii de persoane. Totodată trebuie să luăm în calcul că dacă aceste trupe vor fi activate, ele nu vor acţiona de unele singure, va fi şi o lovitură a Federaţiei Ruse undeva în regiunea Odessa, ca să fie realizată o joncţiune între trupele ruse care vor ataca regiunea Odessa cu cele care se află în regiunea transnistreană”, a explicat expertul IDIS Viitorul.

Până la urmă va fi un atac din două direcţii, a concluzionat Ion Tăbârţă, adăugând că, cel mai probabil, „va fi o operaţie strategică militară mai largă a Federaţiei Ruse. Scopul Federaţiei Ruse este să întărească aici un regim separatist, în partea sud-estică a Europei, sau în cea sud-vestică a Ucrainei, să fortifice un separatism de proporţii mai mari, întrucât separatismul din regiunea transnistreană este unul la dimensiuni relativ mici pentru planurile geopolitice ale Federaţiei Ruse în nordul Mării Negre”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe