Maia Sandu a discutat cu şeful Misiunii OSCE evoluţiile mediului de securitate din spaţiul estic şi Transnistria

Maia Sandu, preşedintele R. Moldova
Maia Sandu, preşedintele R. Moldova (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
10.01.2022

Preşedintele Maia Sandu a avut, luni, o discuţie cu Claus Neukirch, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova. Interlocutorii au abordat evoluţiile mediului de securitate din spaţiul estic, dar şi cele din regiunea transnistreană.

Preşedinţia moldoveană informează că Maia Sandu a reiterat principiile-cheie care trebuie să stea la baza discuţiilor privind conflictul transnistrean: o soluţie politică paşnică, prin care să fie asigurată suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care să rezulte într-un stat funcţional.

Un alt subiect pus în discuţie a vizat provocările ce ţin de respectarea drepturilor fundamentale ale omului în Transnistria.

Pretinsele autorităţi de la Tiraspol au acuzat în ultimul timp guvernul de la Chişinău că ar refuza dialogul. După câteva scrisori adresate conducerii R. Moldove lăsate fără răspuns, negociatorul-şef din partea regimului secesionist, Vitali Ignatiev, i-a reproşat premierului Natalia Gavriliţa că nu a numit un vicepremier pentru Reintegrare, respectiv un negociator-şef din partea Chişinăului, ceea ce periclitează procesele de reglementare.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a declarat, într-o emisiune televizată la postul public Moldova 1, că un nou vicepremier responsabil de dosarul transnistrean ar urma să fie numit în primele şedinţe ale Guvernului din acest an. Aceasta a îndemnat Tiraspolul să revină la formatele de dialog deja testate, care sunt în grija Biroului de Reintegrare din structura executivului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor