Nicu Popescu: În dialog cu Rusia, NATO să ţină seama de interesele şi îngrijorările statelor vizate, inclusiv R. Moldova

Neutralitatea R. Moldova trebuie şi poate fi respectată prin retragerea forţelor ruse din Transnistria, a notat Nicu Popescu.
Nicu Popescu şi Mircea Geoana (mfa.gov.md)
Tatiana Chiriac
11.01.2022

În timp ce Statele Unite şi Federaţia Rusă începeau la Geneva discuţii despre securitatea europeană, inclusiv despre tensiunile de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina, Chişinăul a cerut NATO ca în cadrul dialogului să se ţină seama de interesele şi îngrijorările tuturor statelor vizate, inclusiv ale Republicii Moldova.

Dialogul Alianţei cu Rusia trebuie să fie transparent, iar R. Moldova se pronunţă pentru discuţii cuprinzătoare şi incluzive referitoare la consolidarea securităţii europene, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Dialogul Republicii Moldova cu NATO se desfăşoară în cadrul setat de principiul constituţional de neutralitate, aspect ce nu înseamnă izolare şi nu împiedică să dezvoltăm cooperarea în acele domenii care corespund intereselor noastre naţionale, a adăugat Popescu, menţionând că doar cetăţenii pot decide care sunt cele mai potrivite modalităţi de asigurare a securităţii.

De asemenea, în convorbire cu oficialul NATO, şeful diplomaţiei de la Chişinău a reiterat că neutralitatea R. Moldova trebuie şi poate fi respectată prin retragerea forţelor ruse de pe teritoriul ţării.

„Am apreciat consultarea poziţiei ţării noastre în legătură cu situaţia regională şi reconfirmarea angajamentului Alianţei pentru parteneriatul cu Republica Moldova, precum şi sprijinul organizaţiei pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării”, a conchis ministrul de Externe moldovean.

Chişinăul încearcă să genereze discuţii în jurul dosarului moldovenesc în contextul negocierilor pe marginea securităţii europene. Nici UE nu este implicată în aceste negocieri dinte Rusia şi SUA şi NATO şi nici Ucraina. De aceea, Moldova este cu atât mai mult trecută cu vederea, a opinat în context politologul Dionis Cenuşă.

În opinia analistului, „ministrul Popescu/Guvernarea aduce în atenţia publicului de acasă un subiect captivant, care printre altele ar distrage atenţia de la majorarea preţului pentru gazele naturale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor