Biroul Politici de Reintegrare a RM: Aşa numitul „scrutin prezidenţial” din Transnistria, ilegal şi nu poate fi recunoscut

Alegeri în Transnistria.
Alegeri în Transnistria. (vspmr.org)

În legătură cu organizarea aşa-numitului ”scrutin electoral prezidenţial” în regiunea transnistreană, Biroul Politici de Reintegrare notează că acest exerciţiu se desfăşoară în afara cadrului constituţional şi contrar legislaţiei în vigoare a Republicii Moldova.

În acest context, instituţia reiterează poziţia Guvernului Republicii Moldova că astfel de ”alegeri” nu pot fi recunoscute şi sunt considerate nule din punct de vedere juridic.

Biroul Politici de Reintegrare subliniază că asemenea exerciţiu ”electoral” se desfăşoară în condiţii de nerespectare a standardelor democratice internaţionale, cazurilor de suprimare sistemică a libertăţii de exprimare şi a pluralismului de opinii, prezenţei unei cenzuri informaţionale dure în regiune şi altor încălcări ale drepturilor omului.

Totodată, instituţia îndeamnă partenerii internaţionali să se abţină de la declaraţii, mediatizări, desemnări de ”observatori electorali” sau alte acţiuni şi contacte cu exponenţii Tiraspolului pe acest subiect, pentru a exclude orice legitimizare a aşa-numitelor ”alegeri”.

„Asemenea acţiuni vor fi considerate drept sfidare la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi ar putea avea un impact contraproductiv asupra procesului de reglementare transnistreană”, se mai menţionează într-o declaraţie a Biroului Politici de Reintegrare.

Pentru data de 12 decembrie, în Transnistria este preconizată desfăşurarea aşa-numitor ”alegeri prezidenţiale”. Presa de la Chişinău scrie că acestea nu promit niciun fel de surpriză întrucât pe buletinele de vot figurează doar doi candidaţi. Liderul separatist Vadim Krasnoselski se va confrunta cu un antreprenor din satul Hârtop, raionul Grigoriopol, care nu este cunoscut de nimeni şi care nu a desfăşurat o campanie electorală.