R. Moldova devine membru deplin al Curţii Penale Internaţionale
alte articole
Amnesty International Moldova anunţă că după votarea în Parlamentul de la Chişinău a Legii pentru aderarea Republicii Moldova la Acordul privind Privilegiile şi Imunităţile Curţii Penale Internaţionale (APIC) şi după publicarea acesteia în Monitorul Oficial, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a depus la 17 mai instrumentul de aderare pe lângă Secretarul General al ONU. La 16 iunie 2017, peste 30 de zile de la depunere, acesta va intra în vigoare, iar Republica Moldova va deveni membru deplin al Curţii Penale Internaţionale (CPI).
“Salutăm aprobarea acestei legi şi aderarea Republicii Moldova la Acordul privind Privilegiile şi Imunităţile Curţii care este un instrument important pentru securitatea internaţională. De asemenea, îndemnăm Guvernul şi Parlamentul RM să depună eforturi pentru alinierea legislaţiei naţionale la prevederile Statutului de la Roma a Curţii Penale Internaţionale cât mai curând”, scrie Amnesty Moldova potrivit unui comunicat de presă.
Menţionăm că Acordul pentru Privilegii şi Imunităţi ale Curţii oferă posibilitate funcţionarilor, procurorilor şi angajaţilor CPI să acţioneze şi să efectueze investigaţii pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
CPI este o instanţă de justiţie internaţională cu caracter permanent şi universal, cu sediul la Haga, a cărei misiune este de a judeca persoane care au comis genocid, crime de război, crime împotriva umanităţii şi crime de agresiune. Republica Moldova a semnat Statutul de la Roma a CPI în anul 2000, însă a fost ratificat abia după zece ani – în 2010. Peste încă 7 ani Moldova a aderat şi la APIC.