Primăria Chişinău fără administrator. Opinii: Un primar socialist sau “plahotniucist” egal cu stingerea luminii pe mai mulţi ani
alte articole
În contextul reţinerii de către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a Primarului municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă şi a altor funcţionari, dar şi aflarea în arest la domiciliu a viceprimarilor Nistor Grozavu şi Vlad Coteţ, Primăria Capitalei a rămas fără administrator. Tot mai multe persoane se întreabă dacă acţiunile oamenilor legii sunt un spectacol politic pentru europeni sau cu adevărat continuă lupta cu corupţia la nivel înalt. De asemenea, locuitorii Capitalei îşi fac griji cine va conduce Chişinăul şi ce vor întreprinde forţele politice din Republica Moldova, găsindu-l în mare măsură vinovat de cele întâmplate pe liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu care a acceptat să guverneze ţara împreună cu Plahotniuc.
Astfel, deputata PLDM din Parlamentul Republicii Moldova, Maria Ciobanu se declară îngrijorată de soarta Chişinăului şi menţionează că îi doreşte edilului Capitalei să aibă parte de un proces public, de un procuror european, aşa cum şi-l dorea Mihai Ghimpu până a i se da ministerele şi agenţiile de care avea nevoie. În opinia Mariei Ciobanu, Ghimpu cu prostia sa proverbială, lăcomia şi invidia paranoică, ar fi provocat dezmăţul politic şi a pus umărul la transformarea R. Moldova într-un “Ocol al lui Plahotniuc”, care ar fi "şef bun", procuror, dar şi judecător.
“Nu mă bucur, întrucât nu mă cheamă Ghimpu, dimpotrivă, sunt îngrijorată de soarta Chişinăului. Un socialist în fruntea capitalei sau un "democrat" plahotniucist echivalează cu stingerea luminii şi trântitul puternic al uşii pentru mai mulţi ani”, a scris parlamentara pe pagina sa de Facebook.
Jurnalistul Dorin Galben afirmă că despre fărădelegile de la primăria Chişinău ar şti fiecare al doilea cetăţean şi demult trebuia de dat cu mătura pe coridoarele instituţiei în cauză. “Grav e că Primăria Chişinău a rămas fără conducere. Pe lângă Dorin Chirtoacă şi viceprimarii Nistor Grozavu cu Vlad Coteţ figurează în dosare deschise de procurorii anticorupţie. Au fost reţinuţi şefi de direcţii şi consilieri municipali. Asta înseamnă că activitatea instituţiei este la pământ, dar şi starea morală a angajaţilor nu cred că e cea mai bună.”
În context, jurnalistul notează că reţinerea nu-i va readuce lui Dorin Chirtoacă popularitatea politică şi nici dragostea de cândva a electoratului proeuropean. Nici Partidul Liberal nu va avea de câştigat.
“Când Plahotniuc mătura pe jos cu Filat, cineva în sala Parlamentului zâmbea ironic cu iluzia că a învins, dar acum a ajuns într-o situaţie similară. Vorba aia: Dumnezeu nu bate cu băţul! Asta se întâmplă când susţii justiţia selectivă. Acum zâmbesc ironic şi aplaudă socialiştii. Din câte se pare următorii pe listă sunt ei şi preşedintele lor. Doi lideri cu ambiţii dictatoriale, pur şi simplu nu vor putea coabita. Unul va cădea şi îmi pare evident cine...”, scrie Dorin Galben într-o postare pe pagina sa de socializare atenţionând că Dorin Chirtoacă este decapitat politic şi moral, iar Chişinăul a fost paralizat, cetăţenii neavând nimic de câştigat din asta. “Câştigă doar cei care vor să pună mâna pe putere sau care vor s-o împartă, deocamdată.”
“Mulţi susţinători PL probabil conştientizează că Dorin Chirtoacă a ajuns cine a ajuns datorită unchiului său Mihai Ghimpu, dar puţini dintre ei înţeleg şi mai ales recunosc că tot unchiul său l-a desfiinţat ca figură politică şi ca lider”, a adăugat jurnalistul.
Activistul civic, Valeriu Paşa ţinând cont de faptul că municipiul Chişinău a rămas fără administrator constată că la moment ar fi şanse aproape de zero (dacă se merge după lege) ca primarul interimar să fie ales în Consiliul Municipal Chişinău (CMC) stăpânul real al situaţiei din Primărie fiind acum Vlad Plahotniuc care prin controlul asupra justiţiei ar putea să decidă cât mai curând suspendarea şi a lui Chirtoacă, şi a lui Grozavu şi a lui Didenko - trimiţând ca decizia să fie votată în CMC. “Iar asta nu înseamnă că vor decide cei din CMC. Din contră, mulţi ar putea să le facă companie colegilor săi Onişcenco şi Dumanschi (reţinuţi joi de CNA n.r.). Iar la deciziile CMC, spre deosebire de primar, nu poţi participa ”prin intermediul avocaţilor”.”
Liderul Mişcării “Antimafie”, Sergiu Mocanu susţine că toată lumea s-a hârjonit pe lângă Plahotniuc. “Tot ce a avut de furat, Plahotniuc a furat până în 2010, apoi i-a lăsat pe ei, printr-o tactică foarte subtilă să fure, după care să-i împacheteze pe toţi.”
În opinia lui Mocanu, în spatele furturilor de la Primărie ar sta Mihai Ghimpu care l-a folosit pe Chirtoacă pentru a se îmbogăţi. Edilul Capitalei nu ar fi venit corupt la primărie, de aceea el ar trebui să colaboreze cu organele de drept, aşa cum a colaborat Grozavu şi Gamreţchi, şi să spună cum l-a împins Mihai Ghimpu să comită ilegalităţi.
Vitalie Călugăreanu remarcă că mai sunt de arestat 2 miniştri (PL n. r.), şi se întreabă retoric: dar după aceasta cu ce se va întreţine circul? “Filat n-a fost “Baba Vanga” şi nici nu mă apuc să bocesc de dorul lui, dar discursul său din Parlament din ziua arestarii trebuie transcris şi lipit pe perete. Atât timp cât Plahotniuc va mai fi, într-un fel sau altul, prezent în viaţa publică din Republica Moldova, ţara asta nu are viitor.”
Amintim că Primarul municipiului Chişinău a fost reţinut joi de procurorii anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată şi plasat în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie pentru 72 de ore, fiind bănuit de trafic de influenţă. Partidul Liberal nu a venit încă cu nicio reacţie după reţinerea vicepreşedintelui formaţiunii, Dorin Chirtoacă, doar anunţând că vor concova vineri o şedinţă a Consiliului Republican al PL pentru a lua mai multe decizii, lipsind şi din sala de şedinţe a Parlamentului. Avocaţii lui Chirtoacă anunţă că Primarul pledeaza nevinovat, toate acuzaţiile care i se aduc fiind neîntemeiate.
Potrivit CNA, în dosarul menţionat au mai fost reţinute şapte persoane: viceprimarul municipiului Chişinău, şeful Direcţiei transport urban şi căi de comunicaţie, un fost consilier municipal, administratorii a trei companii de parking, dar şi un om de afaceri, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea câştigătoare. În prezent, o parte dintre învinuiţi se află în arest la domiciliu, iar alţii în izolatorul CNA. Aceştia au furnizat informaţii relevante anchetei, fapt care a condus la identificarea schemei şi beneficiarilor acesteia.