Centenarul Marii Uniri. Apel la implicare, pentru celebrarea demnă a acestei sărbători

Marş unionist la Chişinău
Marş unionist la Chişinău (Epoch Times România)

Asociaţia „Unirea – ODIP”, Mişcarea Civică Tinerii Moldovei şi Platforma Unionistă Acţiunea 2012 lansează un apel către toate entităţile asociative şi persoanele fizice de pe ambele maluri ale Prutului, dar şi din Diaspora, solicitându-le acestora să contribuie prin măsuri şi acţiuni concrete la marcarea corespunzătoare a Centenarului Marii Uniri şi la apropierea decisivă a Republicii Moldova de România.

În 2018 se împlinesc 100 de ani de la realizarea Marii Uniri şi trebuie să avem în vedere că prima provincie unită cu Ţara a fost Basarabia. Trebuie să fim capabili să marcăm demn această sărbătoare şi ţine de fiecare cetăţean şi de fiecare organizaţie din dreapta şi din stânga Prutului să dea startul, coordonat, următorului proiect de ţară: Reîntregirea naţională. Să dăm mână cu mână şi să contribuim la reuşita anului 2018. Pentru că 2018 este despre viitorul comun al României şi Republicii Moldova”, declară iniţiatorii.

Informarea de la om la om a cetăţenilor Republicii Moldova privind însemnătatea Unirii, prin intermediul unor caravane în satele din stânga Prutului, susţinerea de posturi de radio şi televiziune, în special, şi alte producţii mediatice, în cadrul proiectului UNIREA TV, precum şi folosirea corespunzătoare a mediului online ca spaţiu informaţional comun, realizarea unui marş pe jos din capitala Marii Uniri, Alba Iulia, până în capitala de astăzi a Republicii Moldova, Chişinău, în vara anului 2018 sunt câteva dintre propunerile organizaţiilor unioniste pentru îndeplinirea obiectivului comun, se arată în comunicatul de presă remis de Platforma Unionistă Acţiunea 2012 redacţiei Epoch Times.

Măsurile şi acţiunile propuse în legătură cu care toate organizaţiile, dar şi persoanele fizice îşi pot asuma coordonarea sau implicarea activă sunt următoarele:

  1. Manifestaţii stradale de amploare în datele de 25 martie 2018 şi 1 decembrie 2018, la Chişinău.

  2. Rememorarea clipelor de jetfă şi de glorie date de înaintaşii noştri prin realizarea unui marş pe jos din capitala Marii Uniri, Alba Iulia, până în capitala de astăzi a Republicii Moldova, Chişinău, în vara anului 2018.

  3. Anularea monopolului mediatic anti-românesc din Republica Moldova prin susţinerea de posturi de radio şi televiziune, în special, şi alte producţii mediatice, în cadrul proiectului UNIREA TV precum şi folosirea corespunzătoare a mediului online că spaţiu informaţional comun.

  4. Informarea de la om la om a cetăţenilor Republicii Moldova privind însemnătatea Unirii prin caravane în satele din stânga Prutului. Concerte, proiecţiile de filme, lansările de carte şi alte manifestări culturale vor fi desfăşurate pentru realizarea obiectivelor.

  5. Aducerea în cadrul programului „Cunoaşte-ţi Ţara”, în România, a cel puţin o sută de mii de basarabeni care nu au trecut niciodată Prutul.

  6. Susţinerea candidaţilor unionişti şi crearea unei majorităţi parlamentare unioniste în Legislativul de la Chişinău, în contextul alegerilor de la finalul anului 2018.

  7. Crearea şi consolidarea în Parlamentul României a grupului interparlamentar Prietenii Unirii.

  8. Rezolvarea calvarului birocratic prin care trec cetăţenii români care şi-au pierdut cetăţenia ca o consecinţă a celui de-Al Doilea Război Mondial, prin recunoaşterea automată a calităţii de cetăţean al României.

  9. Înfiinţarea unui FOND AL UNIRII şi alimentarea lui cu donaţii şi sponsorizări, prin intermediul căruia să fie finanţate punctele propuse.

  10. Accelerarea procesului de înfrăţiri dintre localităţile din România şi Republica Moldova, astfel încât majoritatea localităţilor din Republica Moldova să aibă un omolog peste Prut.

  11. Sprijinirea directă, prin resurse şi fapte concrete, a celor aflaţi în nevoie, pe care statul Republica Moldova i-a abandonat.

  12. Elevii şi studenţii basarabeni care studiază în România, dar şi în Republica Moldova, precum şi dascălii lor, trebuie să fie sprijiniţi în a se cunoaşte şi a-şi cunoaşte istoria şi identitatea. În acest sens, se vor derula proiecte speciale.

  13. Popularizarea importanţei Marii Uniri în şcolile de pe ambele maluri ale Prutului şi a actualităţii proiectului unionist.

  14. Lobby la nivel internaţional, în special la nivelul Comisiei Europene şi al Parlamentului European, şi informarea opiniei publice în legătură cu viitorul comun al României şi Republicii Moldova. O conferinţă internaţională, cu participarea parlamentarilor europeni, va fi organizată la Bruxelles de către Diaspora unionistă.

  15. Promovarea celorlalte proiecte de interconectare a celor două state, care trebuie realizate de către administraţiile de la Bucureşti şi Chişinău, de la interconectare energetică la unificarea posturilor vamale, de la encartamentul trenurilor la reducerea costurilor convorbirilor în roaming.

Asociaţia „Unirea – ODIP”, Mişcarea Civică Tinerii Moldovei şi Platforma Unionistă Acţiunea 2012 solicită tuturor organizaţiilor, dar şi persoanelor fizice, să trimită direct către iniţiatori sau pe adresa centenar1918@gmail.com, până pe data de 31 mai 2017, punctele pe care şi le asumă spre îndeplinire, din lista iniţială sau dintre unele noi pe care să le nominalizeze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne