Anatol Şalaru: R. Moldova a căzut de pe harta interesului NATO din cauza lui Igor Dodon

Problema conflictului din stânga Nistrului lipseşte de pe agenda summitului NATO de la Bruxelles, proiectele demarate cu partenerii NATO fiind stopate din cauza atitudinii negative a preşedintelui R. Moldova, afirmă fostul ministru al Apărării.
Anatol Şalaru, fostul ministru al Apărării (facebook.com / anatol.salaru)
Ştefan Sârbu
25.05.2017

În contextul faptului că Bruxellesul găzduieşte joi un important summit NATO, Anatol Şalaru susţine că de la Chişinău nu a fost invitat nimeni nici măcar pentru a asista, deoarece Republica Moldova a căzut de pe harta interesului NATO, iar Armata Naţională ar fi fost cedată lui Igor Dodon de către Mihai Ghimpu.

“Bruxellesul găzduieşte astăzi un important summit NATO, unde, pe lângă problemele de finanţare şi cele legate de contracararea ISIS, se va face şi o analiză a nivelului de implementare a deciziilor luate anul trecut la summitul de la Varşovia. Din nefericire, problema Republicii Moldova, a conflictului transnistrean va lipsi”, scrie Şalaru pe pagina sa de Facebook.

În opinia fostului ministru al Apărării, acest lucru s-ar datora faptului că proiectele demarate cu partenerii NATO şi non-NATO (Ucraina) au fost stopate deşi NATO ar avea interes faţă de R. Moldova, “mai ales că ne aflăm în bazinul Mării Negre, devenită între timp zona de confruntare şi proiectare a forţei” .

Anatol Şalaru notează că anul trecut, la Varşovia, R. Moldova era în centrul atenţiei, iar pe masa NATO se aflau toate problemele de securitate ale ţării precum şi soluţiile pentru rezolvarea acestora.

“La Varşovia, cu sprijinul României şi al SUA, reuşisem să arătam tuturor partenerilor noştri importanţa geostrategică şi pericolul pe care îl reprezintă Transnistria pentru securitatea regională, pe frontiera UE şi NATO, iar aceste lucruri au fost menţionate în declaraţia finală a summitului NATO, exprimându-se sprijinul şi disponibilitatea Alianţei de a ajuta Republica Moldova”, a adăugat fostul oficial atenţionând totodată despre faptul că în prezent Moldova a căzut de pe harta interesului NATO, deoarece liderul PL Mihai Ghimpu ar fi cedat Armata Naţională lui Igor Dodon.

Amintim că în repetate rânduri şeful statului, Igor Dodon a declarat că deschiderea oficiului Alianţei NATO la Chişinău nu este binevenită pentru cetăţenii R.Moldova şi chiar a atenţionat autorităţile să nu se grăbească. Dacă se vor grăbi cu deschiderea oficiului, după alegerile parlamentare din 2018 se va ajunge în situaţia când oficiul va fi închis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor