An electoral. USL pompează bani în bănci
alte articole
Premierul Victor Ponta a anunţat luni că Statul va veni în ajutorul românilor cu venituri mici, împovăraţi de ratele la bănci. Guvernul a negociat cu FMI, a informat Ponta, o măsură ce prevede înjumătăţirea ratelor la credite, pe o perioadă de doi ani, pentru persoanele cu venituri mai mici decât salariul mediu net pe economie şi ale căror restanţe nu depăşesc 90 de zile.
„Cel mai important lucru este că avem acordul partenerilor pentru două măsuri care vor avea impact mare în economie. Prima este o măsură de sprijin a persoanelor fizice cu credite la bănci, adoptată printr-o ordonanţă a Guvernului. Se aplică tuturor creditelor luate de persoane fizice, fie că e vorba de salariaţi sau pensionari. Condiţia este să aibă un venit mai mic sau egal cu salariul mediu net, 1.610 de lei, şi să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. Este o măsură care sprijină 907.000 de români. Este vorba despre înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani, dar nu mai mult de 500 de lei pe lună. Statul va acorda un credit fiscal după aceşti doi ani pentru a acoperi creşterea dobânzii pentru cei doi ani de scădere a ratei. În baza calculelor făcute de Ministerul de Finanţe şi banca Naţională, asta presupune că numai în luna 2014, o sumă de patru miliarde de lei noi să fie disponibilizată din partea băncilor către persoanele fizice”, a declarat Victor Ponta, citat de Digi 24.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a explicat pentru Gândul ce presupune punerea în practică a acestei masuri: persoanele care se încadrează în condiţiile enunţate de premierul Ponta, vor putea să plătească, timp de cel mult doi ani, jumătate din rata pe care o datorează băncii:
"Mai exact, doar principalul se va înjumătăţi, în timp ce dobânda va rămâne nemodificată. Scadenţa creditului va fi prelungită cu perioada pentru care s-a aplicat înjumătăţirea ratelor." a explicat Voinea. După încheierea acestei perioade, timp de cel mult doi ani, debitorii vor beneficia de un aşa-numit credit fiscal, respectiv de o scutire de 200 de lei pe lună la plata impozitului pe venit.
Conform lui Victor Ponta, măsura "cu impact important în economie" va ajuta persoanele fizice care au credite bancare, pe de altă parte, va sprijini consumul, motorul oricărei economii. În urma aplicării acestei măsuri, aproape 4 miliarde de lei noi vor fi disponibilizaţi din partea băncilor pentru persoanele fizice care mai departe vor folosi aceşti bani pentru alte necesităţi şi pentru o creştere moderată, dar importantă, a consumului", a explicat Ponta.
Însă privită de opoziţie şi de analişti, măsura Guvernului USL arată un pic diferit. Statul intervine în contractul încheiat între bănci şi cetăţeni, pompând bani în sistemul bancar şubrezit de împrumuturile neperformante date în urmă cu câţiva ani, în perioada când puteai cumpăra aproape orice cu credit "pe buletin." Guvernul împuşcă astfel doi iepuri, ajuta băncile şi căpătă şi capital electoral, adoptând măsuri cu caracter populist. Cum statul nu are bani de măriri salariale şi oricum nu toţi românii sunt bugetari să poată fi "mituiţi salarial", Guvernul USL a găsit o modalitate să îşi câştige recunoştinţa a un milion de votanţi datori la bănci, la aceştia adaugându-se şi familiile lor.
"Eu când aud fraza "Statul va suporta diferenţa de dobândă după ce se termină cei doi ani..." nu mă gândesc la Ponta care va suporta diferenţa, ci noi toţi contribuabilii.", critică Sebastian Lăzăroiu măsura luată de Guvern.
Premierul creează o categorie socială favorizată, cei ce au luat credite de la bănci şi obligaţia pentru cei ce nu au luat credite, de a îi sprijini, crede Lăzăroiu: "Cei care nu au luat credite sau îşi pot plăti ratele la credite vor suporta din banii lor diferenţa de dobândă pentru cei care au luat credite, nu şi le mai pot plăti şi speră într-un viitor economic luminos."
Conform jurnalistului Mircea Marian - evz, la sfârşitul lui 2013, rata creditelor neperformante ajunsese pe la 22%, "probabil mai rău decât în Grecia şi Irlanda". Restanţele persoanelor fizice erau la vreo 12 miliarde de lei, după ce au crescut exploziv în 2013. Măsura negociată cu FMI-ul ar fi, conform lui Marian, "un bailout camuflat de social-democratul Ponta într-o formă de pomană socială".
Premierul a mai anunţat luni o a doua măsură negociată cu FMI-ul ce vizează stimularea creării de locuri de muncă. Conform premierului, statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creează minimum 20 locuri de muncă.
"A doua măsură care se adresează companiilor private, de asemenea stabilită în mod definitiv cu partenerii internaţionali, este schema de ajutor de stat pentru companiile care creează minim 20 de locuri de muncă. Pentru acestea, statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielii salariale, deci nu e vorba aici doar de o scădere a impozitului său a contribuţiilor sociale, e vorba de jumătate din cheltuiala salarială din tot ceea ce în limbaj comun spunem salariul pe care-l plăteşte angajatorul privat", a spus Ponta.