Iohannis dă startul Marii Reforme a Învăţământului
alte articole
În cadrul unui conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni, preşdintele Klaus Iohannis a propus o largă consultare publică în domeniul educaţiei la finalul căreia să fie puse bazele "unei adevărate reforme a învăţământului, care aduce învăţământul în secolul XXI şi transforma profund şcoala astfel încât elevul, când termină studiile, să fie dorit la locul de muncă."
"Vreau să spun tuturor elevilor, cadrelor didactice şi evident părinţilor că le doresc un an şcolar cât se poate de bun, cu rezultate frumoase şi cu multe reuşite. La început de an se întâmplă de mulţi ani încoace lucruri ciudate. Când ne uităm la ştiri observăm că în fiecare an apare un soi de ştiri neplăcute. Auzim că şi în acest an şcolar un număr mare de unităţi şcolare nu are condiţii bune pentru a primi elevii.
Sunt multe şcoli care nu au autorizaţii de funcţionare, sanitare. Încercând să aflu cam despre câte unităţi şcolare e vorba, am ajuns la ceva surprinzător. Am aflat că 4.000 de clădiri din România nu au autorizaţie de funcţionare, în principal sanitară. Asta e una din 5 clădiri. Este foarte mult. Peste 80% nu au această autorizaţie pentru că fie nu au apă curentă, nu sunt racordate la canalizare. Este o ruşine naţională", a declarat Klaus Iohannis, citat de hotnews.ro.
Preşedintele a lansat o provocare Guvernului - să fie pus la cale un plan pe trei ani care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni. "Cred că e posibil ca până în toamna anului 2018, când vom serba un centenar de Românie modernă să avem o Românie modernă şi în şcoli. În 2018 acest tip de ştiri să nu mai existe şi să intrăm în serbările centenarului fără această ruşine naţională."
Întrebat în ce constă provocarea adresată Executivului, Klaus Iohannis a afirmat că provocarea se va materializa în discuţii probabil destul de multe până găsim o soluţie.
"Aici nu vorbim de Ministerul Educaţiei, nu are în subordine aceste şcoli, sunt la administraţiile locale. Dar cauzele acestei nonperformanţe le găsim în felul în care s-a făcut descentralizarea. Şcolile au fost date pur si simplu administraţiei care a făcut sau nu faţă.
Atunci statul ar fi avut datoria să pună la punct mai întâi şcolile. În municipii, în oraşe cu economie sănătoasă, nu prea există probleme cu şcolile. Ele există în comunităţile mici. Guvernul poate să facă un plan, are toate pârghiile necesare pentru a rezolva această chestiune", a adăugat şeful statului.
O nouă reformă a educaţiei
"Avem foarte multe probleme în afară de cele care ţin de logistică. Dacă ne uităm pe datele ultimilor ani care privesc bacalaureatul constatăm că aproximativ jumătate din cei care au frecventat liceul nu au trecut de Bac. Când analizăm situaţia manualelor şcolare vedem că în continuare sunt probleme. Când urmărim rezultatele învăţământului urban - rural aici avem o mare problemă. Copiii din mediul rural nu au nici măcar aproximativ aceeaşi şansă ca cei din mediul urban. Când urmărim datele de integrare în piaţa muncii chestiunea devine tragică.
Toate acestea ne duc cu siguranţă la ideea nevoii unei reforme, dar reforme s-au tot făcut, în fiecare an aproape şi problemele au rămas în mare aceleaşi. Din acest motiv, eu astăzi vreau să propun un alt demers. Astăzi propun să începem printr-o largă consultare publică o nouă reformă în învăţământ, o largă consultare înseamnă că invit pe toţi cei interesaţi să participe la consultare, şi societatea civilă, şi sindicatele, şi instituţiile centrale şi judeţene. Invit pe toţi cei care au informaţii, au o gândire despre cum trebuie să arate şcoala românească", a mai declarat Iohannis.
Şeful statului şi-a exprimat speranţa că, prin această largă consultare, care în opinia lui va dura cel puţin 2 ani, vom putea pune bazele unei adevărate reforme a învăţământului, care "aduce învăţământul în secolul XXI, care transformă profund şcoala, astfel încât elevul, când termină şcoala să fie dorit la locul de muncă."
"Avem şi veşti bune. Am citit zilele trecute rezultatele unui studiu făcut în 15 ţări, printre care şi România, despre cât de fericiţi sunt ei cu viaţa lor de elevi. Surpriză, dintre ţările din UE sondate, România e pe primul loc. Avem cei mai fericiţi elevi dar eu cred că le datorăm, oricât de frumos ar fi, noi le datorăm mult mai mult, le datorăm o şcoală performantă care le dă o şansă reală în viaţă, în carieră, şi care transformă România într-o ţară a cunoaşterii şi a integrării", a concluzionat Iohannis.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.