Acordul dintre CE Oltenia şi firma chineză CHEC trebuie desecretizat. "Să evităm un nou caz Rompetrol-Kazmunaigaz"

Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu (Epoch Times România)

Guvernul României trebuie să desecretizeze şi să prezinte public detaliile acordului dintre Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi firma chineză China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), a solicitat luni, în cadrul unui comunicat de presă, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

La începutul lunii, Guvernul a mandatat Ministerul Energiei să voteze în cadrul AGA a CEO pentru constituirea societăţii mixte, după ce, în urmă cu un 1 an şi jumătate, în prezenţa lui Ponta, a fost semnat acordul de intenţie privind constituirea societăţii româno-chineze.

În prezent, acordul este secretizat, iar memorandumul de înţelegere prevede că doar compania chineză poate oferi informaţii publice cu privire la detaliile investiţiei.

"Este aberant ca Guvernul să asume unilateral această obligaţie. Din moment ce chinezii pot divulga informaţii despre proiect, conform clauzei de confidenţialitate, normal ar fi ca şi Guvernul să o facă. Şi, înainte de orice, este vorba de bani publici, adică ai fiecăruia dintre noi, şi de o companie – Complexul Oltenia - pe care Guvernul Ponta a adus-o în pragul falimentului şi pe care o ţine în viaţă cu bani de la buget.

Transparenţa este cea mai bună metodă de evitare a unui nou caz Rompetrol – kazmunaigaz, prin care Guvernul a aruncat pe fereastră jumătate de milliard de dolari pe o promisiune neonorată de investiţii", a subliniat Cătălin Predoiu.

În aceste condiţii, prim-vicepreşedintele PNL adresează 5 întrebări Guvernului Ponta:

1. Care este stadiul discuţiilor cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional cu privire la restructurarea şi eficientizarea sectorului energetic, inclusiv a Complexului Energetic Oltenia?

2. De ce Guvernul a amânat în mod repetat şi, în cele din urmă, a renunţat să respecte propria HG nr. 87/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin ofertă publică de majorare a capitalului social a Societăţii Comerciale Complexul Energetic Oltenia - S.A?

3. Ce s-a făcut concret pentru implementarea unei strategii de retehnologizare, restructurare, eficientizare şi privatizare a Complexului Energetic Oltenia şi cum se integrează acordul cu firma chineză în această strategie?

4. Care sunt prevederile acordului cu firma chineză privind investiţiile în tehnologie, concedierile colective, soarta minelor din bazinul Olteniei, obligaţiile financiare sau de orice altă natură ale statului român?

5. Guvernul subvenţionează astăzi Complexul Oltenia din banii românilor. Implicit, aceşti bani se vor duce şi către nou înfiinţata firmă mixtă româno-chineză. Cum justifică Guvernul ceea ce se prefigurează un ajutor de stat mascat şi bani publici daţi unei companii private?

"Aştept un răspuns public la aceste întrebări şi la cererea de desecretizare. Este de interes public ca cetăţenii să afle ce intenţionează să facă Guvernul cu banii lor. În caz contrar, îmi pare evident că aceste contracte netransparente şi cu prevederi inexplicabile trebuie să facă obiectul investigaţiilor instituţiilor competente", a mai precizat Cătălin Predoiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne