Iohannis a convocat CSAT: E vizată implicarea unor "actori cibernetici statali şi non-statali" în alegerile prezidenţiale
Administraţia prezidenţială a anunţat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis va convoca, pentru ziua de joi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în vederea analizării unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
“Preşedintele României, Klaus Iohannis, a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi a Şedinţei Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, se arată în anunţul administraţiei.
Convocarea CSAT vine în contextul în care, luni, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au declarat, pentru G4Media.ro, că şeful statului nu a primit de la serviciile secrete informaţii privind suspiciuni legate de promovarea lui Călin Georgescu pe reţelele sociale.
Reamintim, în acest context, că victoria din primul tur a ultranaţionalistului şi pro-rusului Călin Georgescu a declanşat o undă de şoc cu privire la traiectoria politică a României, multe preocupări concentrându-se pe modul în care o campanie desfăşurată pe TikTok a reuşit să propulseze din anonimat un candidat necunoscut.
În acest sens, Valerie Hayer, lidera grupului liberal Renew Europe, a solicitat ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde întrebărilor privind rolul platformei în primul tur al cursei pentru Cotroceni.
La rândul său, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a solicitat, marţi, Comisiei Europene să iniţieze o investigaţie oficială privind reţeaua de socializare chineză TikTok, acuzând că aceasta ar fi facilitat desfăşurarea campaniei politice a lui Călin Georgescu prin încălcarea propriilor standarde ale companiei.
Mai exact, CNA acuză TikTok că, în cazul campaniei lui Georgescu, a permis promovarea indirectă a mesajelor politice prin influenceri, fără etichetare adecvată şi nu a asigurat transparenţa necesară pentru identificarea sponsorilor sau a surselor conţinutului electoral, încălcându-şi astfel propriile sale standarde.