Iohannis a convocat CSAT: E vizată implicarea unor "actori cibernetici statali şi non-statali" în alegerile prezidenţiale

Klaus Iohannis (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
27.11.2024

Administraţia prezidenţială a anunţat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis va convoca, pentru ziua de joi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în vederea analizării unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

“Preşedintele României, Klaus Iohannis, a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi a Şedinţei Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, se arată în anunţul administraţiei.

Convocarea CSAT vine în contextul în care, luni, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au declarat, pentru G4Media.ro, că şeful statului nu a primit de la serviciile secrete informaţii privind suspiciuni legate de promovarea lui Călin Georgescu pe reţelele sociale.

Reamintim, în acest context, că victoria din primul tur a ultranaţionalistului şi pro-rusului Călin Georgescu a declanşat o undă de şoc cu privire la traiectoria politică a României, multe preocupări concentrându-se pe modul în care o campanie desfăşurată pe TikTok a reuşit să propulseze din anonimat un candidat necunoscut.

În acest sens, Valerie Hayer, lidera grupului liberal Renew Europe, a solicitat ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde întrebărilor privind rolul platformei în primul tur al cursei pentru Cotroceni.

La rândul său, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a solicitat, marţi, Comisiei Europene să iniţieze o investigaţie oficială privind reţeaua de socializare chineză TikTok, acuzând că aceasta ar fi facilitat desfăşurarea campaniei politice a lui Călin Georgescu prin încălcarea propriilor standarde ale companiei.

Mai exact, CNA acuză TikTok că, în cazul campaniei lui Georgescu, a permis promovarea indirectă a mesajelor politice prin influenceri, fără etichetare adecvată şi nu a asigurat transparenţa necesară pentru identificarea sponsorilor sau a surselor conţinutului electoral, încălcându-şi astfel propriile sale standarde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor