Investigaţie Jurnal TV: Ambasada Rusiei la Chişinău, împânzită de echipamente de spionaj capabile să capteze semnale la distanţă mare/ Reacţia Chişinăului
Moscova pare a fi interesată de Chişinău, de două ori mai mult decât de Bruxelles. Cel puţin asta rezultă dintr-o investigaţie Jurnal TV şi The Insider, potrivit căreia, ruşii şi-au umplut Ambasada de la Chişinău cu multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanţă lungă. Astfel, pe acoperişurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului, au fost numărate 28 astfel de dispozitive, aproape de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene şi stafful NATO.
De menţionat este faptul că, în aprilie curent, jurnaliştii mai multor publicaţii din Europa au publicat o investigaţie privind echipamentele de comunicaţii şi spionaj montate pe acoperişurile ambasadelor Rusiei din occident. În vârful clasamentului se află consulatul de la Bruxelles, pe al cărui acoperiş sunt 17 antene, notează „Le Monde”.
Jurnaliştii francezi au mai menţionat că Bruxellesul a devenit una dintre principalele ţinte ale spionilor ruşi, deoarece acolo se află sediile Uniunii Europene şi ale NATO. Pornind de la această anchetă, echipa de investigaţie a postului de televiziune Jurnal TV a descoperit că ambasada Federaţiei Ruse de pe bulevardul Ştefan cel Mare surclasează detaşat capitala Belgiei în lista de priorităţi a ruşilor la capitolul sisteme de supraveghere.
Doar cu ochiul liber, au fost numărate cel puţin 28 de antene fixate pe cele două clădiri de pe teritoriul ambasadei, cele mai multe, 13, fiind antene parabolice.
„Este şi o serie de echipamente de frecvenţă înaltă, foarte înaltă sau ultra înaltă, care, conectate la tehnică specială, sunt capabile, potrivit specialiştilor, să intercepteze conversaţii de pe telefonul mobil, date WI-FI şi comunicaţii la distanţă lungă. Şi toate aceste tehnologii sunt conectate în nemijlocită apropiere de principalele instituţii ale statului”, a specificat unul dintre jurnaliştii de investigaţie.
Inginerul radiotehnic Iurii Sainsus a explicat reporterilor că orice tip de antenă poate fi folosită în scopuri militare. Conectate corespunzător, antenele captează semnale printr-o metodă numită „Man in the middle”, a precizat expertul în tehnologii informaţionale şi securitate cibernetică, Oleg Păduraru, explicând că Sistemul „Man in the middle” constă în amplasarea răufăcătorului la mijloc, între emiţător şi receptor.
Potrivit investigaţiei, cablurile conectate la antene sunt trase în interior, ceea ce înseamnă că înăuntru există un centru de comandă, care permite manevrarea sistemelor de la distanţă. În posesia reporterilor Jurnal TV au ajuns imagini care demonstrează acest lucru.
„A fost surprinsă o antenă parabolică în timp ce se rotea automat. O ţară ca Rusia, care dispune de sateliţi proprii pe orbită, ar putea folosi multitudinea de antene parabolice pentru transmiterea informaţiilor decodificate către sateliţi. Un alt mister sunt magaziile mici, care răsar pe acoperiş. Astfel de cabine există în Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Grecia, Malta, Portugalia, România şi Suedia”, se mai arată în anchetă.
Potrivit unui general din Polonia, consultat de „Vsquare”: „Aceste magazii ar ascunde cele mai sensibile dispozitive de supraveghere şi merită maximă atenţie”.
Modelele instalate de Rusia în aceste containere pot fi utilizate în special pentru interceptarea comunicaţiilor telefonice prin satelit, dar şi aeronautice, maritime, militare şi ale poliţiei, spun experţii consultaţi de autorii investigaţiei.
Conectate la tehnica specială amplasată în incinta ambasadei, sau în misterioasele containere, cu ajutorul antenelor pot fi operate atacuri cibernetice asupra reţelelor guvernamentale. Acest lucru este însă imposibil de verificat. Imunitatea diplomaţilor şi a reprezentanţilor acestora este garantată de Convenţia de la Viena, a specificat sursa citată.
Dorinţa Moscovei de a ţine Republica Moldova în zona sa de influenţă nu a slăbit deloc în ultimii 30 de ani. Dimpotrivă, reţeaua rusească de spionaj tehnic se dezvoltă mai insistent începând cu anul 2015.
Două structuri ruseşti bine-cunoscute, Direcţia Principală de Informaţii (GRU) şi Serviciul de Informaţii Externe (SVR) controlează un sistem sofisticat de recepţie, amplasat la Ambasada rusă din Chişinău. Reţeaua este asigurată de persoane a căror misiune constă în a vedea şi auzi tot ce mişcă în jur.
„Duminică, 14 mai 2023. În loc să se odihnească, angajatul Oficiului ataşat pe apărare al Ambasadei ruse la Chişinău, Pavel Iacunin, se afla pe acoperişul reşedinţei ce aparţine misiunii diplomatice. După mai multe estimări, ataşatul apărării asamblează manual o antenă. Coincidenţă sau nu, dar tot în acea zi, în autonomia găgăuză se desfăşura turul doi al alegerilor pentru funcţia de başcan.
1 iunie 2023. O altă zi memorabilă pentru Republica Moldova, care a găzduit summitul Comunităţii Europene. La Chişinău au venit lideri din 45 de ţări de pe continentul european. Dar iată că şi în ziua aceasta, un angajat al personalului tehnic al misiunii diplomatice îşi face apariţia pe acoperiş. Ca şi în primul caz, acesta scoate o antenă”, se mai arată în investigaţie.
Ulterior, surse din cadrul FSB-ului rusesc, au comunicat reporterilor că Pavel Iacunin este de fapt un agent GRU, iar funcţia de angajat al oficiului ataşat al apărării pe care o deţine e doar un paravan. The Insider a descoperit că Iacunin a absolvit Universitatea Militară de Radioelectronică din Cerepoveţ.
Garnitura de antene propriu-zisă nu prezintă niciun pericol, dar conectată la nişte dispozitive speciale de spionaj, aceasta devine o ameninţare reală, lucru dedus din stenograma unei discuţii, prin raţie, a agenţilor ruşi de la acea vreme, care dovedeşte că în interiorul reşedinţei de pe teritoriul ambasadei sunt amplasate aparatele de spionaj. Din una din stenograme reiese că ruşii reuşiseră să intercepteze semnale din România şi Portugalia.
„I-am prins pe vecinii de peste graniţă. Aproximativ e la fel ca aici, doar că ai noştri nu le cunosc limba. Şi am mai prins semnale şi de la alţii...chiar din alt capăt al lumii...şi în plus din nordul Europei. Nu le facem nimic. Doar îi înregistrăm. Vin atât de multe informaţii pe Viber, că trebuie să-i dau setări mai clare... Înregistrez, dar se vorbeşte în portugheză. Ce vreţi de la mine? Avem o garnitură bogată de programe la alegere...”, vorbeşte agentul GRU Andrei Levin, potrivit unei stenograme.
Informaţiile sustrase se cifrează, se descarcă pe CD, iar apoi se transmit la Moscova prin poştă diplomatică, se specifică în investigaţie. În acest mod, mii de CD-uri au ajuns de la Chişinău la Moscova în ultimii ani, au confirmat pentru Jurnal TV, surse confidenţiale.
În contextul investigaţiei jurnalistice, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a precizat că pentru a răspunde adecvat şi prompt situaţiei, este analizată natura şi amploarea acestor acţiuni de spionaj ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova, inclusiv activitatea persoanelor menţionate în investigaţie.
„Considerăm absolut inacceptabile orice acţiuni de spionaj şi ingerinţe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranităţii şi securităţii naţionale a statului nostru.
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău va fi convocat la MAEIE pentru a oferi clarificări şi explicaţii cu privire la situaţia creată. În funcţie de dezvoltările ulterioare, autorităţile Republicii Moldova vor analiza mai multe opţiuni de reacţie”, se arată în comunicatul de presă al MAEIE.
Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău ştie despre antenele instalate pe acoperişul Ambasadei Rusiei la Chişinău, prin intermediul cărora se interceptează instituţiile statului. Cel puţin asta a declarat preşedinta Maia Sandu.
„Bineînţeles că serviciile noastre cunosc aceste informaţii şi la momentul potrivit vor veni cu mai multe detalii şi inclusiv cu soluţii pentru această problemă”, a comentat şefa statului materialul apărut în presă privind acţiunile de spionaj ale Moscovei în Republica Moldova, notează TV8.
Amintim că anterior, în cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a menţionat că optează pentru paritate în ceea ce priveşte domeniul diplomatic al Rusiei şi R. Moldova.
Republica Moldova are şase diplomaţi acreditaţi la Moscova şi atât ar trebui să aibă şi Federaţia Rusă în cadrul Ambasadei de la Chişinău, consideră şeful legislativului. Precizăm că Federaţia Rusă are aproximativ 150 diplomaţi acreditaţi la Chişinău, dintre care, 40 sunt diplomaţi, alţi 40 – personal tehnic, iar restul soţi şi soţii ale acestora.
„Noi trebuie să facem paritate, 6 diplomaţi ruşi în Moldova şi atât. Nu trebuie să ne facem iluzii că ei îşi vor schimba comportamentul. Acum se fac evaluări, se va veni cu o propunere în acest sens”, a subliniat Igor Grosu.