Autorităţile R. Moldova intenţionează să reducă numărul diplomaţilor ruşi acreditaţi la Chişinău: Să nu ne facem iluzii că îşi vor schimba comportamentul
Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să se trezească din iluzia acestei prietenii milenare cu Federaţia Rusă, a declarat preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), în contextul agresiunii ruse în Ucraina, dar şi al ultimelor decizii luate de autorităţi privind relaţiile cu Moscova.
În opinia şefului legislativului, Federaţia Rusă continuă linia de stat agresor, mergând atât de departe în degradarea şi agresiunea lor, încât sfidează orice normă, ameninţând în stânga şi în dreapta.
„Trebuie o dată şi o dată să ne trezim din această iluzie a prieteniei milenare cu Rusia. Ei niciodată nu ne-au respectat, ne-au adus o armată care se află ilegal aici, ne-au creat o zonă de separatism – Transnistria, aşa cum au făcut în Ucraina, Georgia, Azerbaidjan. E presărat cu conflicte în jurul Rusiei, doar ca să ne ţină în zona aceasta gri”, a punctat Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, preşedintele Parlamentului a menţionat că optează pentru paritate în ceea ce priveşte domeniul diplomatic al celor două state. R. Moldova are şase diplomaţi acreditaţi la Moscova şi atât ar trebui să aibă şi Federaţia Rusă în cadrul Ambasadei de la Chişinău, consideră şeful legislativului. Precizăm că Federaţia Rusă are aproximativ 150 diplomaţi acreditaţi la Chişinău, dintre care, 40 sunt diplomaţi, alţi 40 – personal tehnic, iar restul soţi şi soţii ale acestora.
„Noi trebuie să facem paritate, 6 diplomaţi ruşi în Moldova şi atât. Nu trebuie să ne facem iluzii că ei îşi vor schimba comportamentul. Acum se fac evaluări, se va veni cu o propunere în acest sens”, a subliniat Igor Grosu.
În context, oficialul moldovean a ţinut să vorbească şi despre decizia autorităţilor de la Chişinău de a retrage Republica Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente (AP CSI), punctând „că împreună cu colegii, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, să le spunem adio”.
„Care este rostul să ne aflăm în această Adunare Interparlamentară, când un stat membru fondator al acestei structuri, Rusia a invadat alt stat membru fondator, Ucraina. Noi nu mai dăm curs la nicio invitaţie şi nu mai plătim taxa aceea de cotizare, colegii din opoziţie se mai duc, din banii lor, fac prezenţa. Noi însă avem o decizie politică asumată, până la sfârşitul sesiunii să spunem la revedere Adunării Interparlamentare a CSI”, a conchis Igor Grosu.