Secret Service ar fi dejucat planurile Iranului de a doborî avionul lui Trump în campanie [Axios]
![](https://image.epochtimes-romania.com/2020/01/139033_top.jpg)
Serviciul de securitate al lui Donald Trump a luat măsuri de precauţie extraordinare în timpul campaniei prezidenţiale din 2024, după ce a aflat că Iranul a plasat în Statele Unite agenţi sub acoperire cu acces la informaţii despre rachete sol-aer, a relatat Axios pe 9 februarie , citând cartea jurnalistului Alex Eisenstadt, Revenge: The Inside Story of Trumpʼs Return to Power [Povestea din interior a revenirii lui Trump la putere - n.tr.], care va fi lansată pe 18 martie.
Eisenstadt, citând membri ai echipei Trump, a declarat că, la scurt timp după a doua tentativă de asasinat asupra politicianului, la 15 septembrie 2024, în Florida, serviciul de securitate a decis să utilizeze un avion momeală - un avion în care Trump nu se afla - deoarece echipa sa se temea că iranienii ar putea încerca să doboare avionul său personal, uşor de recunoscut, mai bine cunoscut sub numele de Trump Force One, în timpul decolării sau aterizării.
Majoritatea consilierilor au ajuns să zboare la un alt eveniment de campanie cu Trump Force One, în timp ce Trump însuşi a zburat cu un avion deţinut de prietenul său Steve Witkoff (în prezent trimisul lui Trump pentru Orientul Mijlociu). Mulţi consilieri au aflat de planul secret abia înainte de decolare, când şi-au dat seama că locul lui Trump la fereastră era gol. Unii dintre angajaţii echipei au fost furioşi, spune Eisenstadt, temându-se că vor deveni „carne de tun” dacă avionul va fi doborât. În acelaşi timp, oficialii de campanie au încercat să îi asigure că nu erau folosiţi ca momeală. Ajutoarele s-au întrebat de ce au fost urcaţi în avion dacă spionii iranieni aveau rachete sol-aer.
După cum a remarcat Alex Eisenstadt, serviciile secrete americane au organizat două coloane de maşini în aceeaşi zi: Trump călătorea într-una, iar personalul său în cealaltă. Altă dată, agenţii Secret Service, potrivit jurnalistului, au dezactivat o dronă care urmărea cortegiul lui Trump cu un tun electromagnetic.
New York Times şi Washington Post au raportat că în octombrie 2024 campania lui Trump a solicitat mijloace militare pentru a-l proteja din cauza ameninţărilor din partea Iranului. Ei au cerut avioane militare, geamuri antiglonţ şi restricţii extinse privind zborurile deasupra reşedinţelor şi mitingurilor lui Trump. În acelaşi timp, cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, Joe Biden, a ordonat ca Trump să beneficieze de securitate „ca un preşedinte în exerciţiu” pentru a-l proteja în timpul campaniei electorale.
Iranul a ameninţat anterior că se va răzbuna pe Donald Trump pentru că a ordonat asasinarea generalului Qassem Soleimani, comandantul Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran (IRGC), în ianuarie 2020, în timpul primului său mandat de preşedinte. Departamentul de Justiţie al SUA a declarat la 8 noiembrie că IRGC a complotat pentru asasinarea lui Trump, dar că FBI a dejucat complotul.
Biroul Federal de Investigaţii al SUA investighează două tentative de asasinare a lui Donald Trump. Prima dintre ele a avut loc la 13 iulie 2024, în Butler, Pennsylvania, când Trump a fost împuşcat în ureche. A doua tentativă a avut loc pe 15 septembrie în Palm Beach, Florida, în apropierea clubului de golf unde se afla Trump, acesta nefiind rănit. După cum scrie Alex Eisenstadt, Iranul nu a avut nicio legătură cu aceste tentative de asasinat.