Crimeea începe alipirea la Rusia, Occidentul nu acceptă un referendum (revista presei spaniole)

Crimeea şi-a început procesul de alipire la Rusia, însă Occidentul se opune unui referendum în acest sens, scriu vineri cotidienele spaniole, care continuă astfel să urmărească evoluţia situaţiei declanşate de criza politică din Ucraina.
Presă străină la un stand de ziare. (Ronaldo Schemidt / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
07.03.2014

Crimeea şi-a început procesul de alipire la Rusia, însă Occidentul se opune unui referendum în acest sens, scriu vineri cotidienele spaniole, care continuă astfel să urmărească evoluţia situaţiei declanşate de criza politică din Ucraina.

Crimeea îşi începe alipirea la Rusia: parlamentul din regiunea autonomă ucraineană convoacă o consultare populară în 16 martie, pentru a se încorpora Federaţiei Ruse, scrie cotidianul El Pais, care publică şi cele două întrebări ce ar urma să le fie adresate cetăţenilor - privind uniunea cu Rusia sau rămânerea în interiorul Ucrainei. Cotidianul spaniol observă totodată că Uniunea Europeană adoptă sancţiuni foarte uşoare.

Preşedintele american Barack Obama şi Uniunea Europeană spun 'nu' unei consultări secesioniste în Crimeea, constată cotidianul ABC. Acesta mai scrie vineri că jurnaliştii au consultat surse diplomatice spaniole care susţin că nu cred că va avea loc un război în regiune.

Occidentul se opune unui referendum în Crimeea, relatează şi cotidianul catalan El Periodico. Uniunea Europeană a anunţat sancţiuni uşoare împotriva Moscovei, în vreme ce Obama a restrâns acordarea de vize către anumiţi demnitari ruşi, precizează cotidianul catalan citat.

Nivelul de finanţare a Cataloniei s-a înrăutăţit faţă de anul 2009: se află pe locul trei în rândul comunităţilor autonome spaniole care contribuie cel mai mult şi pe locul zece când vine vorba de primirea de finanţare, susţine guvernul regional, potrivit cotidianul La Vanguardia.

Cotidianul La Razon notează că şeful guvernului regional catalan, Artur Mas, are probleme din partea companiei de calificare a riscurilor Moody's, care estimează că 'independenţa Cataloniei nu va avea loc', iar această comunitate autonomă spaniolă îşi va menţine ratingul doar dacă va solicita în continuare finanţare de la fondul pus la dispoziţie de statul central pentru comunităţile autonome spaniole.

Acelaşi cotidian spaniol observă şi că regina Sofia a Spaniei i-a adus în acelaşi loc - Grecia - pe prinţul Felipe şi infanta Cristina. Cei trei au fost prezenţi la omagiul adus lui Pavel I, tatăl reginei, cu ocazia împlinirii a jumătate de secol de la decesul acestuia, precizează cotidianul spaniol citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor