Întrunirile diasporei la Chişinău organizate concomitent de Guvern şi de activişti civici
alte articole
Guvernul de la Chişinău anunţă că începând cu 18 august, pe întreg teritoriul ţării, se vor desfăşura evenimente festive, activităţi artistice şi sportive dedicate Zilelor Diasporei în Republica Moldova.
Astfel, în perioada 18-20 august, Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD) va organiza Ziua uşilor deschise la Guvern, Festivalul Internaţional Gustar şi Cupa diasporei la minifotbal. Totodată, administraţiile publice locale din 14 raioane vor desfăşura expoziţii de carte şi fotografii, ore informative, concerte, întâlniri tematice, mese rotunde şi ateliere instructive de studiere a limbii materne pentru copiii migranţi.
Pe 22 august, la Holercani, va avea loc deschiderea oficială a celei dea cincea ediţii a Programului DOR (Diasporă, Origini, Reveniri), care va reuni o sută de copii din 14 ţări, cu vârste cuprinse între 12-17 ani. Participanţii vor avea posibilitatea să cunoască limba, tradiţiile şi elementele de istorie ale R. Moldova în cadrul diferitor activităţi interactive, ateliere teatrale şi excursii.
În context, jurnalista Elena Robu constată într-un editorial că la sfârşitul acestei săptămâni, la Chişinău sunt organizate două evenimente majore cu şi pentru diasporă care se suprapun. ”Vorbesc despre Offline-ul ”Adoptă un vot” (ediţia a doua) care va avea loc pe 19-20 august şi care este un eveniment organizat de diasporă, unde fiecare îşi autofinanţează participarea. Cel de-al doilea, întitulat generic Zilele diasporei, are loc între 18-20 august şi este organizat de Guvernul R. Moldova, prin Biroul Relaţii cu Diaspora, unde toate cheltuielile sunt suportate din bugetul de stat, adică din banii noştri, ai tuturor celor care plătesc impozite în acest stat.”
În opinia jurnalistei, faptul că Offline-ul ”Adoptă un vot” va avea loc la Chişinău se ştia încă din martie, pentru că a fost anunţat chiar la finalul primului Offline care a avut loc la Veneţia, iar evenimentele au fost organizate în aceleaşi zile pentru că autorităţile doresc divizarea diasporei şi crearea disensiunilor. ”Din câte se observă, principiul istoric strategic Divide et impera rămâne în vigoare. Aşadar, Offline-ul ”Adoptă un Vot” versus ”Zilele Diasporei. O competiţie sau o cooperare?”
De menţionat că potrivit datelor oficiale, în prezent peste 800 de mii de persoane sunt peste hotarele ţării. Comunitatea „Adoptă un vot” fiind o formă de automobilizare civică a cetăţenilor moldoveni din afara Republicii Moldova. Genericul celui de-al doilea offline este ”O ţară, un scop şi un viitor comun”. Subiectele care vor fi abordate în cadrul reuniunii de la Chişinău ţin de realizarea proiectelor educaţionale, sociale, economice, juridico-economice, civice şi de caritate, dar şi alte aspecte tematice precum: inovaţii, business, antreprenoriat şi proiecte de mediu pentru R. Moldova.