Expert: Economia R. Moldova se află într-o stare deplorabilă

Veaceslav Ioniţă avertizează că economia R. Moldova moare, volumul de creditare scade continuu, iar momentan nu ar exista niciun semn de îmbunătăţire a situaţiei.
Veaceslav Ioniţă, expert la IDIS ”Viitorul” şi fost deputat în Parlamentul R. Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
16.08.2017

Creditarea economiei Republicii Moldova scade continuu de aproape 3 ani. În trimestrul II al acestui an, volumul de credite acordate au constituit 34,2 miliarde lei comparativ cu 47,2 miliarde lei în 2004. Trimestrul III prevede o reducere cu peste 13 miliarde lei. Însă, raportat la PIB situaţia ar fi mult mai dramatică, atenţionează expertul de la IDIS ”Viitorul” şi fost deputat în Parlamentul de la Chişinău, Veaceslav Ioniţă.

”Creditarea economiei este la nivel de 24,2% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii ani de zile şi cu 70% mai mic decât nivelul maxim atins în 2014 trimestrul III. Dacă menţineam acelaşi nivel de creditare al economiei raportat la PIB, atunci volumul de credite oferite în prezent trebuiau să fie la nivel de 59 miliarde lei, sau cu 25 miliarde lei mai mult”, a adăugat expertul.

În opinia lui Veaceslav Ioniţă, incapacitatea economiei R. Moldova de a absorbi resurse financiare, ilustrează în cel mai clar mod starea deplorabilă în care se află economia ţării. Deoarece economia nu poate absorbi credite, băncile comerciale se sufocă de exces de lichiditate, iar BNM este nevoită să sustragă din băncile comerciale 40% din banii disponibili.

”Trist dar adevărat, economia moare şi aparent nu sunt nici un fel de semne de revenire la viaţă”, concluzionează economistul precizând că pentru banii luaţi de către BNM de la băncile comerciale, doar pentru anul 2017 cetăţenii R. Moldova vor plăti 600 milioane lei dobândă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor