Deputat PLDM: Guvernarea de la Chişinău a investit prea mult pentru a anula sistemul mixt

Există suficiente exemple de ţări care au eşuat odată cu trecerea la votul pe circumscripţii, totuşi autorităţile de la Chişinău se fac că nu le observă, trecând cu vederea chiar şi avizul negativ al Comisiei de la Veneţia, a subliniat deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc.
Vadim Pistrinciuc
Vadim Pistrinciuc (Florin Chirila/Epoch Times)

Cetăţenii Republicii Moldova solicită anularea proiectului de modificare a sistemului electoral, votat în Parlament cu 74 de voturi ale deputaţilor democraţi, socialişti şi popular europeni. Pe de altă parte, tot mai mulţi deputaţi afirmă că acest vot nu va fi anulat. În context, deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc afirma că nu are motive să creadă că alegerile parlamentare din 2018 nu se vor petrece conform sistemului mixt de vot, având an vedere „investiţiile” directe, indirecte, precum şi pierderile suferite de guvernare ca urmare a aprobării acestui proiect de lege, deşi ar fi înţelept dacă ar da înapoi.

În cazul în care cei care au votat acest sistem ar avea curaj să anuleze această lege, acest lucru ar demonstra că într-adevăr nu doresc să strice relaţiile cu partenerii europeni doar din cauza unor trucuri politice, mascându-se astfel sub intenţia de a da mai multe drepturi cetăţenilor. „Este un sistem mixt, părerea mea, greşit făcut. O perioadă foarte greşit aleasă pentru a introduce aşa-zisa astfel de reformă, al cărei scop este conservarea puterii actualului Guvern, fiindcă el este croit sub partidul de guvernare şi Partidul Socialiştilor”, a explicat deputatul liberal-democrat într-un interviu pentru Europa Liberă.

Cu toate că foarte multă lume a afirmat că Uniunea Europeană ar putea sista finanţarea pentru Republica Moldova în urma votării sistemului mixt de vot, Pistrinciuc nu se arată atât de sigur că guvernarea ar putea într-adevăr să rămână fără finanţarea UE. Pe de altă parte, acesta precizează că mai important decât finanţarea ar fi pierderea încrederii partenerilor externi în autorităţile de la Chişinău care ar putea fi „pe mulţi ani de zile”. „Da, acolo prin chinuri poţi să mai obţii nişte mici debursări la buget, însă asta nu înseamnă nici pe departe banii suficienţi Republicii Moldova, ca să iasă, iată, din această stagnare şi să se dezvolte cu paşi rapizi”, a adăugat politicianul.

Liberal-democratul mai sugerează că Moldova ar putea să se inspire de la statele vecine care au trecut deja prin aceeaşi poveste. „Este exemplul Ucrainei, este exemplul României şi este exemplul Georgiei”, a menţionat Vadim Pistrinciuc punctând că în Georgia, unde tot asupra guvernării planează suspiciuni grele de curmare a democraţiei, ei au făcut o cedare, şi au renunţat la sistemul mixt de vot. Mai mult decât atât, deşi l-au propus ca sistem de vot, ulterior georgienii înşişi au recunoscut că, sistemul mixt ar putea duce la traseism politic, cumpărare de deputaţi etc.

Ceea ce i-ar părea paradoxal deputatului PLDM este faptul că preşedintele Igor Dodon se laudă atât de mult, ba chiar „se bate cu pumnul în piept” că el a făcut acest sistem mixt, „încât mă pune şi pe mine pe gânduri – ori el e foarte naiv şi nu înţelege unele chestii, ori într-adevăr în spatele acestei votări stau nişte angajamente între PSRM şi PD, prin care şi-au împărţit, să spunem, zonele de influenţă. Poate ei deja au împărţit şi circumscripţiile, de unde să ştim ce s-au înţeles ei? Paradoxal este că, dacă te uiţi aşa direct în această variantă, PSRM este avantajat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe