Sistemul de control al utilităţilor publice din SUA a fost atacat de hackeri

Hackeri
Hackeri (Patrick Lux / Getty Images)

Un grup sofisticat de hackeri a atacat, recent, sistemul de control al utilităţilor publice din Statele Unite, însă nu există dovezi că operaţiunile utilităţilor publice au fost afectate, potrivit Departamentului de Securitate Internă (Homeland Security)

„Chiar dacă a fost detectată o intruziune, ICS-CERT (Industrial Control Systems Cyber Emergency Response Team) a fost capabilă să funcţioneze cu entitatea afectată, a desfăşurat strategii de mitigare şi a asigurat securitatea sistemului de control înainte să existe vreun impact asupra operaţiunilor”, a declarat un oficial al Homeland Security.

Asemenea atacuri virtuale sunt rareori publicate de companii. Detaliile din timpul investigaţiilor private se ţin secrete pentru a încuraja companiile să-şi dezvăluie informaţiile faţă de guvern, fără să-şi păteze imaginea publică.

Agenţia spune că hackerii ar fi putut lansa atacul printr-un portal de internet destinat angajaţilor, care accesau sistemul de control al utilităţilor. Sistemul folosea un mecanism simplu cu parolă ce putea fi compromis cu o metodă denumită „forţă brută”.

Justice Clarke, expert în controlul securităţii, spune că astfel de atacuri sunt rar identificate şi este chiar mai rar ca ele să fie publicate.

„Aparatele conectate la internet au devenit o îngrijorare serioasă în ultimii ani”, a adăugat agenţia de securitate.

Numai anul trecut, au fost relatate 256 de astfel de incidente, majoritatea atacurilor având loc asupra sectorului energetic. În ciuda numărului mare de incidente, nici unul dintre acestea nu au provocat o întrerupere majoră.