Insula Mare din Hawaii în alertă. Vulcanul Mauna Loa ar putea erupe

(Youtube - captură ecran)
Ana Ion
29.10.2022

Oficialii din Hawaii avertizează locuitorii din Insula Mare că cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa, trimite semnale că ar putea erupe, informează Associated Press.

Oamenii de ştiinţă spun că o erupţie nu este iminentă, dar sunt în alertă din cauza unei creşteri recente a cutremurelor în vârful vulcanului. Experţii spun că ar fi nevoie de doar câteva ore pentru ca lava să ajungă în casele cele mai apropiate de gurile de aerisire ale vulcanului, care a erupt ultima dată în 1984.

Agenţia de apărare civilă din Hawaii organizează întâlniri pe întreaga insulă pentru a instrui locuitorii cu privire la modul în care trebuie să se pregătească pentru o eventuală situaţie de urgenţă. Aceştia recomandă să aibă o geantă ″go″ cu alimente, să identifice un loc unde să stea odată ce părăsesc casa şi să facă un plan pentru reunirea cu membrii familiei.

"Nu vreau să panichez pe toată lumea, dar trebuie să fie conştienţi de faptul că locuiţi pe pantele Mauna Loa. Există un potenţial pentru un fel de dezastru provocat de lavă", a declarat Talmadge Magno, administratorul Protecţiei Civile din comitatul Hawaii.

Vulcanul reprezintă 51% din suprafaţa insulei Hawaii, astfel că o mare parte a insulei are potenţialul de a fi afectată de o erupţie, a spus Magno.

În ultimele decenii a avut loc un val de dezvoltare pe Insula Mare - populaţia s-a mai mult decât dublat, ajungând la 200.000 de persoane în prezent, de la 92.000 în 1980 - şi mulţi dintre noii rezidenţi nu erau în preajmă atunci când Mauna Loa a erupt ultima dată în urmă cu 38 de ani. Un motiv în plus pentru care Magno a spus că oficialii răspândesc informaţii despre ştiinţa vulcanului şi îndeamnă oamenii să fie pregătiţi.

Mauna Loa, care se ridică la 4.169 de metri deasupra nivelului mării, este vecinul mult mai mare al vulcanului Kilauea, care a erupt într-un cartier rezidenţial şi a distrus 700 de case în 2018. Unele dintre pantele sale sunt mult mai abrupte decât cele ale Kilauea, astfel încât, atunci când erupe, lava sa poate curge mult mai repede.

În timpul unei erupţii din 1950, lava muntelui a parcurs 24 de kilometri până la ocean în mai puţin de trei ore.

Observatorul Vulcanilor din Hawaii, care face parte din U.S. Geological Survey, a declarat că Mauna Loa se află într-o stare de "nelinişte accentuată" de la mijlocul lunii trecute, când numărul cutremurelor din vârf a sărit de la 10-20 pe zi la 40-50 pe zi.

Oamenii de ştiinţă cred că se produc mai multe cutremure deoarece în sistemul de rezervoare din vârful Mauna Loa curge mai multă magmă din punctul fierbinte de sub suprafaţa pământului care alimentează vulcanii din Hawaii cu rocă topită.

Frecvenţa cutremurelor a scăzut în ultimele zile, dar ar putea creşte din nou.

Peste 220 de persoane au participat la sfârşitul săptămânii trecute la o întâlnire a comunităţii organizată de oficialii apărării civile din comitat în Ocean View, un cartier în care lava ar putea ajunge în câteva ore dacă roca topită erupe prin gurile de ventilaţie de pe flancul sud-vestic al Mauna Loa.

Bob Werner, un locuitor din Ocean View care nu a participat la întâlnire, a declarat că este înţelept să fim conştienţi de o posibilă erupţie, dar nu să ne temem de ea. El nu este îngrijorat de faptul că cartierul ar fi complet izolat, dacă lava curge pe singurul drum care îl leagă de oraşele mai mari Kailua-Kona şi Hilo, unde mulţi oameni îşi fac cumpărăturile.

"Preocuparea mai mare este că va fi extrem de enervant să conduci o oră sau două în plus pentru a obţine aceleaşi lucruri", a spus el.

Ryan Williams, proprietarul barului Margarita Village din Hilo, a declarat că tulburările vulcanice nu îi îngrijorează pe clienţii obişnuiţi cu avertismentele.

S-ar putea să existe totuşi un sentiment de urgenţă sporit, deoarece oficialii au organizat întâlniri la primării, îndemnând oamenii să se pregătească.

"Dar tot ce am citit sau auzit, ei încearcă să asigure oamenii că condiţiile nu s-au schimbat. Nu există o erupţie iminentă, ci doar să fie în alertă", a spus Williams.

Magno a declarat că agenţia sa vorbeşte cu locuitorii acum, deoarece comunităţile cele mai apropiate de guri de aerisire probabil că nu vor avea suficient timp să înveţe cum să răspundă şi să se pregătească odată ce observatorul îşi va ridica nivelul de alertă la "supraveghere", ceea ce înseamnă că o erupţie este iminentă.

Nivelul actual de alertă este "consultativ", ceea ce înseamnă că vulcanul dă semne de nelinişte, dar nu există indicii că o erupţie este probabilă sau sigură.

Locuitorii din alte părţi ale insulei ar avea mai mult timp pentru a reacţiona.

Lava de pe flancul nord-estic al Mauna Loa ar putea avea nevoie de zile sau săptămâni pentru a ajunge în comunităţile rezidenţiale. Acest lucru se datorează faptului că pantele muntelui de pe acea parte sunt relativ uşoare şi pentru că oraşele sunt mai departe de focarele vulcanice.

Frank Trusdell, geolog cercetător la Observatorul Vulcanic Hawaiian, a declarat că toate erupţiile înregistrate de Mauna Loa în istoria înregistrată au început în craterul său de vârf. Aproximativ jumătate dintre ele au rămas acolo, în timp ce cealaltă jumătate a aruncat mai târziu lavă de la gurile de aerisire aflate mai jos pe munte.

În general, lava care erupe din vârf nu se deplasează suficient de departe pentru a ajunge în zonele rezidenţiale.

Mauna Loa a erupt de 33 de ori din 1843 până în prezent. Ultima erupţie a avut loc în 1984, când lava a curs pe flancul său estic, oprindu-se la 7,2 kilometri de Hilo, cel mai populat oraş din Insula Mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor