Institutul Cantacuzino nu poate produce nici în acest an vaccin antigripal

Institutul Cantacuzino nu reuşeşte să producă vaccinul antigripal în acest an, astfel că jumătate de milion de seruri antigripale necesare pentru vaccinarea românilor în această toamnă vor fi achiziţionate din străinătate.
(THIERRY ZOCCOLAN / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
19.08.2014
Institutul Cantacuzino nu reuşeşte să producă vaccinul antigripal în acest an, astfel că jumătate de milion de seruri antigripale necesare pentru vaccinarea românilor în această toamnă vor fi achiziţionate din străinătate, potrivit B1 Tv.
„Anul acesta am pierdut startul, nu vom avea vaccin antigripal. În primul rând, nu am avut fondurile necesare. În al doilea rând, din punct de vedere tehnic, încă mai avem multe lucruri de rezolvat. Am fost nevoiţi să trecem peste toate etapele creionate de reprezentanţii OMS şi iată că s-a ajuns la această întârziere. Probabil că de la anul vom putea să revenim ca producători”, a precizat Radu Iordăchel, managerul Institutului Cantacuzino pentru adevărul.ro.

Cu toate că premierul Victor Ponta a anunţat acum doi ani că s-au făcut eforturi pentru salvarea institutului şi pentru viitorul acestuia, în prezent Institutul Cantacuzino nu poate produce vaccinul, întrucât instituţia are probleme cu personalul calificat.

"Au lucrat, domnul Arafat şi ceilalţi, de ceva timp în ideea de a salva Institutul Cantacuzino, nu doar de a-l salva, dar de a da o anumită perspectivă de viitor. Ori asta înseamnă că cercetarea şi dezvoltarea rămân autonome, susţinute de către minister. Ideea a fost ca producţia să fie manageriată de către cei de la Antibiotice, acolo unde statul are participaţie majoritară şi va rămâne, nu va vinde niciodată", a afirmat Ponta.
Totuşi, în primăvară, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au stabilit că linia de fabricaţie a vaccinului gripal sezonier produs la Institutul Cantacuzino respectă normele GMP, ajungând la concluzia că neregulile constatate la lotul realizat în decembrie 2013, când nu s-au îndeplinit cerinţele la nivel european pentru endotoxină, au fost cauzate de presiunea pusă pe instituţie.

Concluzia acestora a fost că Institutul Cantacuzino "poate, în mod satisfăcător, să producă vaccin gripal pentru sezonul 2014-2015, cu condiţia ca să fie rezolvate câteva probleme", se arata într-un raport.

Vaccinul nu s-a produs anul trecut din cauza presiunii puse pe instituţie

Referitor la lotul de vaccin produs în decembrie 2013, experţii OMS au stabilit: "Produsul realizat în 2013 nu a îndeplinit cerinţele din farmacopeea europeană pentru endotoxină. Cauzele acestei situaţii rezultă din presiunea puternică pusă pe Institutul Cantacuzino în acea perioadă, care a dus la imposibilitatea de a avea suficient timp pentru a face o curăţenie temeinică şi a monitoriza procedurile".

La sfârşitul anului trecut, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat Institutul Cantacuzino că vaccinul antigripal nu poate fi scos pe piaţa întrucât acesta are o concentraţie foarte mare de endotoxine, ce poate da reacţii adverse precum febră sau şoc anafilactic.

Ca urmare, circa 400.000 de doze de vaccin nu au putut fi folosite, iar Ministerul Sănătăţii a trebuit să achiziţioneze 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014.

În anul 2012 mai multe loturi de vaccinuri fabricate la Cantacuzino au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinii B.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor