"Instituţionalizarea republicană" a Casei Regale provoacă un tsunami în rândul monarhiştilor

Indignarea unora dintre vechii monarhişti faţă de instituţionalizarea Casei Regale, negociată de custodele Coroanei, Principesa Margareta, cu mai marii ţării, s-a concretizat într-o petiţie intitulată "Din respect pentru Rege şi pentru martirii închisorilor comuniste".
Liviu Dragnea şi principesa Margareta
Liviu Dragnea şi principesa Margareta (facebook.com/Marilena Rotaru)

Ne manifestăm deschis îngrijorarea faţă de acţiunea Partidului Social Democrat, moştenitor direct al fostului partid comunist, autorul înlăturării prin teroare şi forţă a Monarhiei din România, de a da o nouă lovitură Coroanei, asimilând-o unei instituţii republicane, este mesajul trimis de zeci de personalităţi, printre care jurnalista Marilena Rotaru, istoricul Marius Oprea şi Doina Cornea, care şi-au manifestat speranţa ca, după o adâncă şi dreaptă cumpănire, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, va ţine departe acest dar otrăvit.

Semnatarii petiţiei i-au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis, Guvernului, şi, nu numai PSD-ului, ci şi tuturor partidelor politice implicate în această "instituţionalizare republicană" a Casei Regale, şi tuturor instituţiilor statului să înceteze demersurile anunţate public.

"Semnaţi pentru Ţară şi Coroană. În urmă cu cîteva zile, Tribunalul Municipiului Bucureşti a înregistrat înfiinţarea Mişcării pentru Regat şi Coroană, al cărei vicepreşedinte sunt. Am fost prezent la Tribunal împreună cu doamna Marilena Rotaru, buna mea prietenă, fondatoare şi Preşedinte al MRC pentru a fi primii care primesc această veste.

Totodată ne-am decis să dăm publicităţii un prim comunicat pe care îl veţi putea citi accesând link-ul de mai jos şi în care ne delimităm de încercarea perfidă a autorităţilor din România de a confisca ultimul simbol rămas drag românilor care mai cred că pentru Ţară şi Rege a meritat şi merită să-ţi dăruieşti întreaga putere. Dacă credeţi că textul comunicatului vă reprezintă, semnaţi această petiţie online", a declarat Marius Oprea.

Din respect pentru Rege şi pentru martirii închisorilor comuniste

"Din respect pentru poporul român, a cărui voinţă a fost călcată în picioare în decembrie 1947 la simulacrul prin care a fost abolită Monarhia şi Constituţia din 1923 de către o adunare (ne)reprezentativă şi din respect pentru Majestatea Sa Regele Mihai, considerăm că a sosit momentul unei clarificări care să repună în drepturi adevărul. În lipsa unor asemenea acţiuni orice încercare de introducere a unor jumătăţi de măsură este strict politicianistă, cu un substrat perfid preelectoral şi trebuie taxată ca atare.

Iată de ce ne manifestăm deschis îngrijorarea faţă de acţiunea Partidului Social Democrat, moştenitor direct al fostului partid comunist, autorul înlăturării prin teroare şi forţă a Monarhiei din România, de a da o nouă lovitură Coroanei, asimilând-o unei instituţii republicane. Tentativa actuală a partidului, al cărui preşedinte de onoare este Ion Iliescu, se înscrie în continuarea aceloraşi demersuri aplicate din 1990 Regelui Mihai, când a fost, nu o dată, împiedicat să revină în Ţară, prin acţiuni de sorginte sovietică.

"Astăzi, o colaborare cu regimul instalat la putere, spunea Regele Mihai într-o convorbire cu Philippe Viguié Desplaces, mi se pare nerealistă. Totul ne desparte. Mentalităţile noastre, viziunea pe care o avem despre ţara noastră şi despre viitorul ei sunt diametral opuse. (…) Monarhia constituţională a fost suprimată în 1947, de către o putere străină şi agenţii locali ai acesteia, fără ca poporul să-şi poată spune cuvântul. A accepta această abolire ca un fapt împlinit, înseamnă a conferi legitimitate întregii perioade comuniste, fiecăruia dintre actele sale. Comunismul nu are nici un fel de legitimitate în România şi, în consecinţă, aplicarea forţată a abdicării mele din 1947 este nulă şi neavenită."

Ce alt argument mai solid pentru demonstrarea faptului că instituţionalizarea Casei Regale înseamnă legitimarea abdicării forţate şi ilegale a Regelui Mihai la 30 decembrie 1947?!

Dacă Partidul Social Democrat s-ar fi delimitat de trecutul său întunecat, şi-ar fi dorit să-şi exprime respectul şi preţuirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai, n-ar fi trebuit decât să restabilească normalitatea, cinstea şi moralitatea: adică să pledeze pentru restaurarea monarhiei. Bunele intenţii faţă de Monarhie, ale PSD-ului şi ale oricărui alt partid politic pot fi probate prin trei gesturi prealabile, teste ale unei bune credinţe faţă de Instituţia Monarhică şi faţă de poporul român:

1. Declararea zilei de 10 Mai ca zi naţională şi sărbătoare a independenţei cu zi liberă.

2. Revenirea la drapelul naţional cu stema în forma votată de parlament în 1922.

3. Revizuirea Constituţiei cu eliminarea aliniatului 3 din art. 152 (forma republicană nu poate fi revizuită).

Cine s-a opus vreme de 25 de ani acestor gesturi fireşti? În primul rând, PSD-ul.

Singurul act de referinţă la reglementările din Statutul Casei Regale, susţinut şi evocat de nenumărate ori de Regele Mihai, este Constituţia din 1923. Numai Parlamentul transformat în Adunare Constituantă poate, împreună cu Casa Regală, să aprobe acest statut, după acceptarea amendamentelor ce se impun în textul Constituţiei monarhice. Altfel, atâta vreme cât România este republică, Statutul Casei Regale, cu modificările Regelui Mihai (din 2007 şi august 2015) este funcţional doar în interiorul Familiei Regale.

Monarhia nu a fost niciodată abolită în România prin voinţa liber exprimată a poporului. Acum, prin formule juridico-administrative, care nu sunt decât expresia mascată a unei tranzacţii de cumpărare, asistăm la încercarea principalului partid politic din România de a compromite nu doar Statutul Coroanei, ci toată jertfa Regelui Mihai în anii exilului, ca şi a poporului român, care nu a iubit niciodată comunismul. Întregul neam românesc a rămas, prin coloana sa vertebrală reprezentată de cei care au avut curajul să i se opună cu preţul vieţii şi al celor două milioane de destine frânte în închisori, lagăre şi deportări sau exilaţi la marginea societăţii, dar şi prin toată fiinţa sa - străin de regimul de ocupaţie sovieto -comunist. Românii nu şi-au părăsit nici în acei ani de teroare credinţa în Dumnezeu şi Rege. Monarhia a unit. Republica a dezbinat şi a terorizat, iar în zilele noastre se dovedeşte incapabilă de a reintroduce normalitatea în ţară (legi stabile şi planuri pe termen lung, care să fie respectate indiferent de culoarea politică a guvernanţilor)

Avem speranţa ca, după o adâncă şi dreaptă cumpănire, în respectul faţă de înaintaşi şi faţă de deviza Casei Regale, Nihil sine Deo, Alteţa Sa Regală, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, va ţine departe acest dar otrăvit. Scenariul pus la cale de principala forţă politică din ţară, prin care aceasta se revendică încă o dată drept o formaţiune politică neocomunistă este menit să anihileze pentru totdeauna Monarhia şi jertfa tuturor celor care şi-au sfârşit zilele pentru Ţară şi Rege.

Contribuţia Monarhiei la clădirea României moderne, democratice şi prospere, valoarea sa de patrimoniu istoric şi spiritual, nu poate fi anulată printr-un gest care este deopotrivă o tentativă de subminare a prestigiului Coroanei şi de aservire a Casei Regale.

Solicităm Preşedintelui României, Guvernului, şi, nu numai PSD-ului, ci şi tuturor partidelor politice implicate în această "instituţionalizare republicană" a Casei Regale, şi tuturor instituţiilor statului să păstreze limitele decenţei şi respectului pentru ceea ce a însemnat şi înseamnă Regele Mihai şi Coroana României şi să înceteze demersurile anunţate public.

Singura schimbare de care are nevoie acum România este revenirea, pe calea cea mai dreaptă, la monarhia constituţională. Trăiască Regele!"

Cine sunt semnatarii

1. Doina Cornea

2. Acad. Alexandru Zub

3. Prof. Dr. Nicolae Constantinescu

4. Prof. Dr. Nicolae Şerban Tanaşoca

5. George Tzipoia, artist plastic

6. Victoria Tzipoia, arhitectă

7. Leontin Iuhas, inginer

8. Lect. Univ. dr. Viorel Burlacu - Academia de Teatru, Muzică şi Arte Plastice - Chişinău

9. Mişcarea pentru Regat şi Coroană

10. Alba: Radu Mircea Urcan, Cristian Gruiţa

11. Bacău: Christian Em. de Hillerin

12. Bucureşti: Marilena Rotaru, Marius Oprea, Antonie Popescu

13. Braşov: Petre Mitrea, Horia Ţigănuş

14. Dâmboviţa: Ciprian Preduţ, Larisa Alexandrescu, Gabriel Virgil Păun

15. Dolj: Ovidiu Bunea, Cosmin Ostroveanu

16. Galaţi: Ioan Furtună

17. Mehedinţi: Emil Raevschi

18. Olt: Ioan Paul Popescu

19. Vâlcea: Mihai Moldoveanu, Alin Pavelescu

20. Clubul Monarhiştilor Români din Uniunea Europeană

21. Preşedinte dr. Dan Marinca

22. Sucursala Cluj - Vasile Moraru

23. Sucursala Bihor - Dan Nica

24. Sucursala Sătmar -Ivan Szilard Csatlos

25. Sucursala Sălaj - Beldi Paul Ladislau

26. Sucursala Alba- Popa Alin

27. Sucursala Harghita - Mitrofan Letitia

28. Sucursala Braşov - Sorin Capotă

29. Sucursala Vrancea - Dan Necoară

30. Sucursala Iaşi - Angela Roşcan

31. Sucursala Bacău - Pătraşcu Dănuţ

32. Sucursala Tulcea - Dr. Călin Manta

33. Sucursala Constanţa - Ing. Cristian Chesler

34. Sucursala Mureş – Ionică Oltean

35. Sucursala Voievodatul Maramureşului - Vasile Tivadar

36. Sucursala Hunedoara - Cristian Sima

37. Sucursala Caraş-Severin - Poamă Păun Gratiel

38. Sucursala Basarabia - Andrei Parasi

39. Sucursala Vâlcea - Aurel Geicu

40. Sucursala Suceava - Mircea Constantin Fascaciuc

41. Sucursala Bucureşti - Valentin Anghel

42. Sucursala Prahova - Nini Stancu

43. Sucursala Mehedinţi – Victoriţa Delicostea

44. Sucursala Bistriţa-Năsăud - Suzana Silay

45. Sucursala Alba Regală - Claudiu Santa

46. Sucursala Buzău – Constantin Badea

47. Sucursala Gorj – Nelly Tatomirescu

48. Sucursala Portugalia - Ramona Bontea

49. Sucursala Franţa - Nicolae Pitiş

50. Sucursala Germania - Constantin - Octavian Oana

51. Sucursala Danemarca - Neli Fîrte

52. Sucursala Spania şi Andorra - Vincenç Roda Beltran

53. Sucursala Ungaria - Margit Kato

54. Sucursala Scandinavia - Elena Jørgensen

55. Sucursala SUA - Doina Maria Mican

56. Clubul monarhiştilor maramureşeni - Toth Maria Veronica

57. Federaţia Cluburilor Monarhiste din Ardeal - Ing. Marius Popa

58. Sucursala Botoşani - Johny Vatavu

Lista este deschisă