"Instituţionalizarea republicană" a Casei Regale provoacă un tsunami în rândul monarhiştilor
alte articole
Ne manifestăm deschis îngrijorarea faţă de acţiunea Partidului Social Democrat, moştenitor direct al fostului partid comunist, autorul înlăturării prin teroare şi forţă a Monarhiei din România, de a da o nouă lovitură Coroanei, asimilând-o unei instituţii republicane, este mesajul trimis de zeci de personalităţi, printre care jurnalista Marilena Rotaru, istoricul Marius Oprea şi Doina Cornea, care şi-au manifestat speranţa ca, după o adâncă şi dreaptă cumpănire, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, va ţine departe acest dar otrăvit.
Semnatarii petiţiei i-au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis, Guvernului, şi, nu numai PSD-ului, ci şi tuturor partidelor politice implicate în această "instituţionalizare republicană" a Casei Regale, şi tuturor instituţiilor statului să înceteze demersurile anunţate public.
"Semnaţi pentru Ţară şi Coroană. În urmă cu cîteva zile, Tribunalul Municipiului Bucureşti a înregistrat înfiinţarea Mişcării pentru Regat şi Coroană, al cărei vicepreşedinte sunt. Am fost prezent la Tribunal împreună cu doamna Marilena Rotaru, buna mea prietenă, fondatoare şi Preşedinte al MRC pentru a fi primii care primesc această veste.
Totodată ne-am decis să dăm publicităţii un prim comunicat pe care îl veţi putea citi accesând link-ul de mai jos şi în care ne delimităm de încercarea perfidă a autorităţilor din România de a confisca ultimul simbol rămas drag românilor care mai cred că pentru Ţară şi Rege a meritat şi merită să-ţi dăruieşti întreaga putere. Dacă credeţi că textul comunicatului vă reprezintă, semnaţi această petiţie online", a declarat Marius Oprea.
Din respect pentru Rege şi pentru martirii închisorilor comuniste
"Din respect pentru poporul român, a cărui voinţă a fost călcată în picioare în decembrie 1947 la simulacrul prin care a fost abolită Monarhia şi Constituţia din 1923 de către o adunare (ne)reprezentativă şi din respect pentru Majestatea Sa Regele Mihai, considerăm că a sosit momentul unei clarificări care să repună în drepturi adevărul. În lipsa unor asemenea acţiuni orice încercare de introducere a unor jumătăţi de măsură este strict politicianistă, cu un substrat perfid preelectoral şi trebuie taxată ca atare.
Iată de ce ne manifestăm deschis îngrijorarea faţă de acţiunea Partidului Social Democrat, moştenitor direct al fostului partid comunist, autorul înlăturării prin teroare şi forţă a Monarhiei din România, de a da o nouă lovitură Coroanei, asimilând-o unei instituţii republicane. Tentativa actuală a partidului, al cărui preşedinte de onoare este Ion Iliescu, se înscrie în continuarea aceloraşi demersuri aplicate din 1990 Regelui Mihai, când a fost, nu o dată, împiedicat să revină în Ţară, prin acţiuni de sorginte sovietică.
"Astăzi, o colaborare cu regimul instalat la putere, spunea Regele Mihai într-o convorbire cu Philippe Viguié Desplaces, mi se pare nerealistă. Totul ne desparte. Mentalităţile noastre, viziunea pe care o avem despre ţara noastră şi despre viitorul ei sunt diametral opuse. (…) Monarhia constituţională a fost suprimată în 1947, de către o putere străină şi agenţii locali ai acesteia, fără ca poporul să-şi poată spune cuvântul. A accepta această abolire ca un fapt împlinit, înseamnă a conferi legitimitate întregii perioade comuniste, fiecăruia dintre actele sale. Comunismul nu are nici un fel de legitimitate în România şi, în consecinţă, aplicarea forţată a abdicării mele din 1947 este nulă şi neavenită."
Ce alt argument mai solid pentru demonstrarea faptului că instituţionalizarea Casei Regale înseamnă legitimarea abdicării forţate şi ilegale a Regelui Mihai la 30 decembrie 1947?!
Dacă Partidul Social Democrat s-ar fi delimitat de trecutul său întunecat, şi-ar fi dorit să-şi exprime respectul şi preţuirea pentru Majestatea Sa Regele Mihai, n-ar fi trebuit decât să restabilească normalitatea, cinstea şi moralitatea: adică să pledeze pentru restaurarea monarhiei. Bunele intenţii faţă de Monarhie, ale PSD-ului şi ale oricărui alt partid politic pot fi probate prin trei gesturi prealabile, teste ale unei bune credinţe faţă de Instituţia Monarhică şi faţă de poporul român:
1. Declararea zilei de 10 Mai ca zi naţională şi sărbătoare a independenţei cu zi liberă.
2. Revenirea la drapelul naţional cu stema în forma votată de parlament în 1922.
3. Revizuirea Constituţiei cu eliminarea aliniatului 3 din art. 152 (forma republicană nu poate fi revizuită).
Cine s-a opus vreme de 25 de ani acestor gesturi fireşti? În primul rând, PSD-ul.
Singurul act de referinţă la reglementările din Statutul Casei Regale, susţinut şi evocat de nenumărate ori de Regele Mihai, este Constituţia din 1923. Numai Parlamentul transformat în Adunare Constituantă poate, împreună cu Casa Regală, să aprobe acest statut, după acceptarea amendamentelor ce se impun în textul Constituţiei monarhice. Altfel, atâta vreme cât România este republică, Statutul Casei Regale, cu modificările Regelui Mihai (din 2007 şi august 2015) este funcţional doar în interiorul Familiei Regale.
Monarhia nu a fost niciodată abolită în România prin voinţa liber exprimată a poporului. Acum, prin formule juridico-administrative, care nu sunt decât expresia mascată a unei tranzacţii de cumpărare, asistăm la încercarea principalului partid politic din România de a compromite nu doar Statutul Coroanei, ci toată jertfa Regelui Mihai în anii exilului, ca şi a poporului român, care nu a iubit niciodată comunismul. Întregul neam românesc a rămas, prin coloana sa vertebrală reprezentată de cei care au avut curajul să i se opună cu preţul vieţii şi al celor două milioane de destine frânte în închisori, lagăre şi deportări sau exilaţi la marginea societăţii, dar şi prin toată fiinţa sa - străin de regimul de ocupaţie sovieto -comunist. Românii nu şi-au părăsit nici în acei ani de teroare credinţa în Dumnezeu şi Rege. Monarhia a unit. Republica a dezbinat şi a terorizat, iar în zilele noastre se dovedeşte incapabilă de a reintroduce normalitatea în ţară (legi stabile şi planuri pe termen lung, care să fie respectate indiferent de culoarea politică a guvernanţilor)
Avem speranţa ca, după o adâncă şi dreaptă cumpănire, în respectul faţă de înaintaşi şi faţă de deviza Casei Regale, Nihil sine Deo, Alteţa Sa Regală, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, va ţine departe acest dar otrăvit. Scenariul pus la cale de principala forţă politică din ţară, prin care aceasta se revendică încă o dată drept o formaţiune politică neocomunistă este menit să anihileze pentru totdeauna Monarhia şi jertfa tuturor celor care şi-au sfârşit zilele pentru Ţară şi Rege.
Contribuţia Monarhiei la clădirea României moderne, democratice şi prospere, valoarea sa de patrimoniu istoric şi spiritual, nu poate fi anulată printr-un gest care este deopotrivă o tentativă de subminare a prestigiului Coroanei şi de aservire a Casei Regale.
Solicităm Preşedintelui României, Guvernului, şi, nu numai PSD-ului, ci şi tuturor partidelor politice implicate în această "instituţionalizare republicană" a Casei Regale, şi tuturor instituţiilor statului să păstreze limitele decenţei şi respectului pentru ceea ce a însemnat şi înseamnă Regele Mihai şi Coroana României şi să înceteze demersurile anunţate public.
Singura schimbare de care are nevoie acum România este revenirea, pe calea cea mai dreaptă, la monarhia constituţională. Trăiască Regele!"
Cine sunt semnatarii
1. Doina Cornea
2. Acad. Alexandru Zub
3. Prof. Dr. Nicolae Constantinescu
4. Prof. Dr. Nicolae Şerban Tanaşoca
5. George Tzipoia, artist plastic
6. Victoria Tzipoia, arhitectă
7. Leontin Iuhas, inginer
8. Lect. Univ. dr. Viorel Burlacu - Academia de Teatru, Muzică şi Arte Plastice - Chişinău
9. Mişcarea pentru Regat şi Coroană
10. Alba: Radu Mircea Urcan, Cristian Gruiţa
11. Bacău: Christian Em. de Hillerin
12. Bucureşti: Marilena Rotaru, Marius Oprea, Antonie Popescu
13. Braşov: Petre Mitrea, Horia Ţigănuş
14. Dâmboviţa: Ciprian Preduţ, Larisa Alexandrescu, Gabriel Virgil Păun
15. Dolj: Ovidiu Bunea, Cosmin Ostroveanu
16. Galaţi: Ioan Furtună
17. Mehedinţi: Emil Raevschi
18. Olt: Ioan Paul Popescu
19. Vâlcea: Mihai Moldoveanu, Alin Pavelescu
20. Clubul Monarhiştilor Români din Uniunea Europeană
21. Preşedinte dr. Dan Marinca
22. Sucursala Cluj - Vasile Moraru
23. Sucursala Bihor - Dan Nica
24. Sucursala Sătmar -Ivan Szilard Csatlos
25. Sucursala Sălaj - Beldi Paul Ladislau
26. Sucursala Alba- Popa Alin
27. Sucursala Harghita - Mitrofan Letitia
28. Sucursala Braşov - Sorin Capotă
29. Sucursala Vrancea - Dan Necoară
30. Sucursala Iaşi - Angela Roşcan
31. Sucursala Bacău - Pătraşcu Dănuţ
32. Sucursala Tulcea - Dr. Călin Manta
33. Sucursala Constanţa - Ing. Cristian Chesler
34. Sucursala Mureş – Ionică Oltean
35. Sucursala Voievodatul Maramureşului - Vasile Tivadar
36. Sucursala Hunedoara - Cristian Sima
37. Sucursala Caraş-Severin - Poamă Păun Gratiel
38. Sucursala Basarabia - Andrei Parasi
39. Sucursala Vâlcea - Aurel Geicu
40. Sucursala Suceava - Mircea Constantin Fascaciuc
41. Sucursala Bucureşti - Valentin Anghel
42. Sucursala Prahova - Nini Stancu
43. Sucursala Mehedinţi – Victoriţa Delicostea
44. Sucursala Bistriţa-Năsăud - Suzana Silay
45. Sucursala Alba Regală - Claudiu Santa
46. Sucursala Buzău – Constantin Badea
47. Sucursala Gorj – Nelly Tatomirescu
48. Sucursala Portugalia - Ramona Bontea
49. Sucursala Franţa - Nicolae Pitiş
50. Sucursala Germania - Constantin - Octavian Oana
51. Sucursala Danemarca - Neli Fîrte
52. Sucursala Spania şi Andorra - Vincenç Roda Beltran
53. Sucursala Ungaria - Margit Kato
54. Sucursala Scandinavia - Elena Jørgensen
55. Sucursala SUA - Doina Maria Mican
56. Clubul monarhiştilor maramureşeni - Toth Maria Veronica
57. Federaţia Cluburilor Monarhiste din Ardeal - Ing. Marius Popa
58. Sucursala Botoşani - Johny Vatavu
Lista este deschisă