Dragnea surprinde. "Statutul Casei Regale trebuie reglementat mult mai bine. O să vorbesc cu colegii mei"

Statutul Casei Regale trebuie mult mai bine reglementat, consideră liderul PSD Liviu Dragnea, care are de gând să poarte discuţii pe această temă cu premierul Dacian Cioloş, dar şi cu celelalte partide.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. UNPR şi ALDE sunt de acord cu legiferarea de urgenţă a statutului Casei Regale, un proiect de act normativ urmând să fie elaborat până săptămâna viitoare, a anunţat liderul PSD Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

"Casa Regală este un simbol al României de care trebuie să avem grijă (…) Toţi am fost de acord că săptămâna viitoare vom avea un proiect de lege. Dacă vom considera că este totuşi bine să se întâmple repede, vom avea o discuţie şi cu primul-ministru şi atunci într-adevăr pentru asta putem discuta chiar şi de o ordonanţă de urgenţă. Sigur, dacă şi Guvernul este interesat", a declarat Dragnea, adăugând că până săptămâna viitoare, PSD, ALDE şi UNPR vor veni cu o iniţiativă legislativă în acest sens.

La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că legiferarea statutului Casei Regale este "o idee care s-a discutat de mai multă vreme", inclusiv la nivelul Preşedinţiei şi Guvernului.

"În acest moment trebuie să găsim o formă, un cadru legal pentru ca aceste activităţi să se poată desfăşura în şi mai bune condiţii şi să dăm, dacă vreţi, o continuitate şi o perspectivă şi să nu existe în viitor riscuri privind modul în care statutul Casei Reglae şi insitutţia în sine e privită în România de viitoarele majorităţi politice care se vor crea (...) Acest lucru a fost discutat inclusiv la nivelul Preşedinţiei şi a Guvernlui", a subliniat Tăriceanu.

La finalul şedinţei de Guvern, premierul Dacian Cioloş a fost întrebat cum comentează afirmaţiile făcute de Dragnea potrivit cărora trebuie găsită o soluţie astfel încât Casa Regală să funcţioneze în baza unei legi.

"Noi lucrăm deja cu Casa Regală de mai multe săptămâni în urma unor idei şi propuneri care au venit din partea dânşilor. Lucrăm la o astfel de propunere şi mă bucur să aud că şi domnul Dragnea ar putea susţine o asemenea abordarea. Sigur, urmează să discutăm detaliile, dar a existat această solicitare şi din partea Casei Regale care să delimiteze clar şi precis rolul şi contribuţia pe care Casa Regală poate le poate avea în societatea românească. Vom veni cu câteva idei, câteva propuneri, şi sigur vor fi supuse dezbaterii parlamentare", a explicat Dacian Cioloş.

* * *

La scurt timp după ce a avut o discuţie la Palatul Elisabeta cu principesa Margareta, preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că a ajuns la concluzia că statutul Casei Regale trebuie mult mai bine reglementat şi are de gând să demareze discuţii în acest sens cu premierul Dacian Cioloş şi cu celelalte partide parlamentare.

Şeful PSD a explicat că a fost contactat zilele trecute de Protocolul Casei Regale şi a primit invitaţia de a se vedea joi cu principesa Margareta. Discuţia purtată a gravitat în jurul rolului Casei Regale în viaţa publică din România şi în societatea românească în general.

"Punctul meu de vedere, pe care l-am transmis Alteţei sale Regale şi pe care îl spun şi public şi o să-l spun şi colegilor mei, este că statutul Casei Regale din România trebuie mult mai bine reglementat. Trebuie ca această instituţie fundamentală, importantă pentru societatea românească să aibă un statut foarte clar, să poată să fie ajutată şi cred că acest lucru poate fi reglementat prin lege.

Astăzi o să vorbesc şi cu colegii mei, cu domnul Tăriceanu, cu domnul Steriu şi cu domnul Daniel Constantin, să încercăm să găsim o modalitate prin care Casa Regală să aibă funcţionarea stabilită prin lege, pentru că acum, din păcate, nu există. Cred că o să am o discuţie şi cu prim-ministrul Dacian Cioloş şi cu celelalte partide parlamentare. Pentru întreaga societate românească rolul Casei Regale trebuie să fie foarte bine definit şi vom sprijini lucrul acesta", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Potrivit şefului PSD, Casa Regală este implicată în viaţa publică, dar este nevoie de o reglementare legală.

"Din discuţiile pe care le-am avut acum, am înţeles că nu există o reglementare legală prin care statutul Casei Regale să fie clarificat şi eu cred că acest lucru trebuie rezolvat şi o să facem tot ce e posibil să rezolvăm lucrul acesta", a adăugat Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne