Inspectorii lui Ponta au găsit nereguli grave la ANRP

După o serie de verificări la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Corpul de control al Guvernului a găsit nereguli grave motiv pentru care se impune sesizarea Direcţia Naţională Anticorupţie.
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
15.03.2015

După o serie de verificări la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Corpul de control al Guvernului a găsit nereguli grave, motiv pentru care se impune sesizarea Direcţia Naţionale Anticorupţie, relatează b1.ro.

În raportul realizat de Corpul de control al Guvernului se arată, printre altele, că în ceea ce priveşte acordarea despăgubirilor, în soluţionarea dosarelor au fost prioritare cele care se refereau la cazuri excepţionale. S-a stabilit că aceste cazuri excepţionale erau parafate în bloc şi, de cele mai multe ori, adeverinţele care erau ataşate dosarelor aveau diagnostice ca paranoia, obezitate, persecutare pe motive etnice, osteoporoză sau atacuri de panică recurente.

În intervalul 2008-2011, numărul dosarelor soluţionate prioritar de către ANRP, prin invocarea acestor cazuri excepţionale, a fost mult mai mare faţă de cel al dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării, excepţia fiind transformată în regulă.

Inspectorii lui Victor Ponta au verificat şi modalitatea în care s-au implicat evaluatorii în efectuarea unor rapoarte de specialitate şi au constatat că la încheierea contractelor dintre ANRP şi firmele specializate în servicii de evaluare nu s-au respectat unele proceduri competitive, iar rezultatul a fost acela că evaluatorii nu şi-au făcut datoria, aplicând legea în mod aleatoriu.

Mai mult, Corpul de control al premierului Victor Ponta a stabilit că nu s-a respectat criteriul ariei geografice, iar în situaţia în care anumite dosare de retrocedare se întorceau pentru reevaluare, s-a întâmplat ca evaluatorii care nu îşi îndeplineau corect atribuţiile să îşi verifice propriile dosare. De asemenea, s-a stabilit că de multe ori aceşti evaluatori depăşeau termenele standard pentru întocmirea rapoartelor.

Pentru a citi mai multe despre acest subiect vă invităm să citiţi raportul realizat de inspectorii premierului aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor