Înregistrările video cu prestaţia lui Iliescu la Mineriadă, ascunse de TVR cât a fost preşedinte (Video)

Ion Iliescu
Ion Iliescu (Epoch Times România)

Curtea Supremă a confirmat luni decizia procurorului general Tiberiu Niţu de redeschidere a anchetei în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, context în care, fostul membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Narcisa Iorga, a evidenţiat că înregistrările în care Ion Iliescu le mulţumea minerilor, realizate de TVR, nu au fost publicate atâta timp cât acesta a fost preşedinte.

Ion Iliescu, zorii zilei de 14 iunie 1990: "Dragi mineri, mă adresez dvs. mulţumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care şi de astă-dată l-aţi dat, la chemarea noastră. Delegaţia de mineri, în frunte cu dl Cozma, se va deplasa către Piaţa Universităţii, pe care vreau să o reocupaţi dvs. Avem de a face cu elemente de-a dreptul fasciste, elemente incitate, multe din ele drogate..."

Ion Iliescu, 15 iunie 1990: "Vă mulţumesc pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile, că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde, şi la bine, dar mai ales la greu".

"Între cele două declaraţii, sunt înregistraţi peste 1.000 de răniţi. Neoficial, au fost înregistraţi şi morţi. Până în 2005, aceste înregistrări video nu au fost difuzate de TVR, singura care le deţinea. Ion Iliescu a deţinut trei mandate de preşedinte al României 1990 - 1992, 1992 - 1996 şi 2000 - 2004. Astăzi, ÎCCJ a decis redeschiderea dosarului mineriadei, după o hotărâre a CEDO. Au trecut 25 de ani de la evenimente", a subliniat Narcisa Iorga.

Pentru a citi mai multe despre "Dosarul Mineriadei" şi implicarea lui Ion Iliescu intraţi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.