Înregistrările audio de la Primăria Sectorului 5, publicate de hackeri

(Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)
Ana Ion
14.11.2024

Gruparea de hackeri RansomHub a făcut publice înregistrările audio de la Primăria Sectorului 5, obţinute de la centrala telefonică în urma atacului cibernetic recent, scrie BuletindeBucureşti.

Grupul a susţinut iniţial că deţine informaţiile personale ale 200.000 de cetăţeni din Sectorul 5 şi că le va publica pe 12 noiembrie, dacă nu sunt plătiţi. La momentul expirării termenului pentru răscumpărare, doar o parte din informaţiile furate au fost făcute publice.

Bogdan Albei, expert în securitate cibernetică şi fondator al platformei stop-ransomware.ro, a declarat pentru Buletin de Bucureşti că până acum doar înregistrările audio există pe piaţă şi există şanse ca restul să fi fost „securizate” de o persoană care lucrează cu autorităţile române sau au fost vândute unei grupări care se ocupă cu fraude on-line.

Până în acest moment, nu este clar dacă hackerii vor publica alte date din atacul asupra Primăriei Sectorului 5 sau dacă au fost deja vândute.

Primăria Sectorului 5 nu a emis nicio comunicare oficială de la apariţia în spaţiul public a informaţiilor şi a dovezilor potrivit cărora gruparea are datele cetăţenilor.

Alte instituţii responsabile de securitate cibernetică şi protecţia datelor cetăţenilor, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) şi Autoritatea pentru protecţia datelor (ANSPDCP) nu au putut confirma că hackerii au datele cetăţenilor, dar au menţionat că au investigaţii în curs de desfăşurare.

Datele exfiltrate de hackeri pot fi extrem de valoroase pentru infractori cibernetici care activează în domenii precum phishing-ul şi alte scheme de fraudă. Albei avertizează că datele personale pot fi folosite pentru înşelătorii, cum ar fi mesaje de „oficiale” care par să vină din partea unor instituţii de stat sau platforme de cazare false.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor