România, cu deficitul în aer. Ce se va întâmpla dacă amnistia fiscală nu merge aşa cum spera Guvernul?

Gabriel Biriş (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.11.2024

Fostul secretar de stat Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate, a atras atenţia, într-o emisiune Digi24, că dacă planurile Guvernului de a strânge bani prin acea amnistie fiscală promovată recent nu merg bine, nu este exclus să vedem un deficit bugetar care să sară chiar şi de 8%.

Jurnalistă: S-au făcut calculele la Finanţe şi ei şi-ar dori 9 miliarde să câştige anul acesta şi să le pună acolo deoparte la buget, pentru că avem nişte datorii foarte mari. Văzând acest tablou, vreau să discutăm dacă acest demers al Guvernului a funcţionat şi, dacă nu, de ce nu a prins până la urmă. Sau poate tocmai din cauza sistemului informatic nu au reuşit să fie procesate mai multe cereri. Ce credeţi că s-a întâmplat de suntem în această situaţie cu acest rezultat?

Gabriel Biriş: Acum, sunt mai multe aspecte aici. În primul rând, amnistia aceasta, amnistie, de fapt, e o scutire de dobânzi şi penalităţi pentru companii şi nişte discounturi mari pentru persoane fizice, pe care le-am criticat la vremea respectivă. Noi vedem mereu şi pe alte sisteme că serverele ANAF se blochează, că nu au capacitate de procesare a unui val suplimentar de cereri. Deci, din punctul ăsta de vedere, înţeleg discuţiile despre prelungirea termenului.

Mai e încă un aspect. Termenul până la care se depun declaraţiile astea conform ordonanţei în vigoare e 25 noiembrie. Din păcate, la noi există o practică de a depune documentele în ultimele zile. Deci, e posibil ca în zilele următoare să vedem că sumele plătite sau declarate a fi plătite vor creşte.

Eu am tras atenţia încă de la vremea respectivă că cifrele sunt un pic cam optimiste, eu nu am crezut că vor strânge mai mult de 6 miliarde, am zis, la vremea respectivă. La început, guvernul spusese 16 miliarde, după care şi-au revizuit aşteptările la 9 miliarde. Acum vom vedea ce va fi.

Jurnalistă: Dar, domnule Biriş, dacă noi am văzut deja până acum că sistemul nu a făcut faţă, angajaţii spun că n-au cum să le proceseze, dacă vine o suprasolicitare acum, pe ultima sută de metri, în ultimele zile, clar nu se poate face. Adică e evident, nu?

Gabriel Biriş: În mod sigur, în mod sigur. De altfel, serverele ANAF se blochează în mod constant pe 24 şi 25 ale lunii, când se depun declaraţii. Problema noastră este că decidenţii politici, în momentul în care vin cu o măsură, nu se consultă cu diviziile de specialitate, cu partea tehnică, pentru a vedea dacă ce vor ei poate fi şi făcut. Vedem asta în foarte multe cazuri. Par rupţi de realitate efectiv!

Jurnalistă: În cazul acesta, în care nu pare să se atingă nici a doua ţintă, cum spuneaţi şi dumneavoastră, la care sperau ei, ce se întâmplă cu deficitul? Pentru că eu ştiu bine că mari speranţe erau puse în acoperirea unei sume din deficit, tocmai din această amnistie?

Gabriel Biriş: Păi, ce vorbim? O să crească deficitul. Ce să se întâmple? Nimic altceva.

Jurnalistă: Deci sărim şi de ţintă, peste ţintă, peste ţintă, tot aşa!

Gabriel Biriş: Care-i ţinta? Că vedeţi, şi aici putem avea o discuţie. La ultima rectificare bugetară, guvernul a rectificat deficitul de la 5% la 6,9%. Documentul cu care s-au dus la Bruxelles, pe care l-au pus şi pe site-ul Ministerului de Finanţe, nu rezumatul acela care a circulat pe surse, vedem însă un paragraf care spune, având în vedere că estimările Comisiei sunt de 8%, trebuie să luăm nişte măsuri.

Cu alte cuvinte, legea internă nu mai este luată în calcul, adică 6,9%, nu mai este luată în calcul de Bruxelles, pentru că ne consideră neserioşi. Adică guvernul nostru nu mai are niciun pic de credibilitate acolo.

Acum, dacă eşecul este chiar unul foarte lamentabil, adică nu vor fi 8 miliarde, vor fi 2 miliarde, probabil că, adică mai mult decât sigur, vom avea un deficit peste 8% din PIB anul acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor