Analist: Sondajele ba îl dau pe Simion la 11%, ba îl dau la 21%, ba îl dau pe Ciucă la 8%, ba la 18%. Nişte diferenţe uriaşe

George Rîpă (Captura B1 TV)
Andrei Pricopie
14.11.2024

Consultantul politic George Rîpă a opinat, într-o intervenţie la emisiunea B1 TV realizată de Tudor Muşat, că niciun sondaj de opinie astăzi nu reuşeşte, oricât de bine ar fi făcut, să prevadă ce va fi peste trei săptămâni la alegerile prezidenţiale.

Jurnalist: Are dreptate Geoană cu afirmaţia că e singurul care poate să ajungă cu Ciolacu în turul 2 şi să câştige?

George Rîpă: Ce spune domnul Geoană a spus şi doamna Lasconi, a spus şi domnul Ciucă, şi cred că, dacă o trăgeaţi de limbă, şi doamna Birchall, în prima oră, tot acelaşi lucru ne-ar fi spus.

Sunt două chestiuni aici. Pe de-o parte, electoratul primilor trei aflaţi în afară de doamna Birchall, evident, e undeva foarte jos, electoratul vede, adică electoratul lui Ciucă, Lasconi şi Geoană, vede în politicienii pe care îi simpatizează ca fiind cei care vor ajunge în turul 2. E foarte greu să-i convingi. Inclusiv cu aceste sondaje care iată, ba îl dau pe Simion la 11%, ba îl dau la 21%, ba îl dau pe Ciucă la 8%, ba la 18%. Nişte diferenţe uriaşe.

Jurnalist: De fapt, sunt două şcoli de gândire în legătură cu turul 2. Una cu Ciolacu şi Simion, alta cu Ciolacu şi Ciucă.

George Rîpă: Sau Lasconi sau Geoană.

Jurnalist: Dacă faci agregarea acestor sondaje, rezultă aceste două direcţii posibile după sondajele din momentul acesta.

George Rîpă: Eu nu sunt foarte convins că sunt doar două şcoli de gândire. Cred că sunt mai multe. Recent, ne-au arătat inclusiv alegerile din Statele Unite faptul că sondajele se pot înşela destul de grav. Dacă la casa aia mare, nu la Casa Albă, în Statele Unite se întâmplă astfel de lucruri cu sondaje, de ce nu s-ar întâmpla şi aici? Dar s-a mai întâmplat un lucru în campania aceasta.

Până la un punct, anumiţi politicieni au avut o anumită inteligenţă în a se focusa mai puţin sau aproape deloc pe electoratul contra candidaţilor care ar fi putut să vină sau care ar putea în continuare să vină la ei. Acei soft voters, dacă vreţi. Soft voters ai lui Geoană, că suntem la el acum. Sunt tinerii de 18, 28, 30 de ani, care văd în Mircea Geoană acel om care vine pe un cal înaripat pe care scrie NATO.

Ei, aceşti soft voters, sunt primii care îl părăsesc şi l-au părăsit deja pe Mircea Geoană când au aflat de Vântu, de ceasuri, de povestea de la Moscova şi aşa mai departe. Doar că ei în momentul de faţă, nu ştim foarte clar unde se vor duce. În mod tradiţional sau în mod natural, nu se vor duce către Marcel Ciolacu, nu se vor duce către George Simion. Sunt total opuşi.

Dar, pe de altă parte, nu ştim cum au funcţionat atacurile acestea la Mircea Geoană, venite de la doamna Lasconi, de la domnul Ciucă, în momentul în care acest electorat era acolo, alături de Mircea Geoană, pentru că, în momentul în care îţi este atacat, criticat mai mult decât ar fi cazul cel pe care tu îl simpatizezi, în acel moment ajungi să iei inclusiv personal acele atacuri!

Românii sunt destul de înverşunaţi! Românii sunt extrem de pasionali când vine vorba de politică şi nu de ieri, de azi! Amintiţi-vă că în anii '90, la Ion Iliescu, erau familii care se destrămau. Eu ştiu oameni care atunci aveau 22-23 de ani cineva de la Academia Caţavencu, chiar jurnalist, care a ajuns să plece de acasă pentru că se certase cu părinţii care votau cu Iliescu! Exact asta se întâmplă la o scară mult mai mică în sufletul oamenilor acum!

Eu cred că un sondaj de opinie astăzi nu reuşeşte, oricât de bine ar fi făcut, să prevadă ce va fi peste 3 săptămâni la alegerile prezidenţiale! Dintr-un motiv foarte simplu: oamenii, în momentul de faţă, au primit nişte semnale destul de clare. Hai să ne uităm în urmă cu 5 ani, în urmă cu 10 ani, lucrurile erau foarte bine aşezate – electoratul de stânga, electoratul de dreapta – ştiai că mergi pe un candidat.

În momentul de faţă, cel puţin pe zona anti-PSD, există aceste disensiuni între candidaţi care s-au dus inclusiv la nivelul electoratului. Disensiunile astea, ca să închei, vor face ca unii dintre ei să nu voteze, chiar dacă li se va părea votul util pentru Lasconi, pentru Ciucă, pentru Geoană. Vor prefera să rămână fie acasă, fie să rămână la prima opţiune, sau, atenţie, că se poate întâmpla şi asta – am întâlnit oameni care vor zice: "Ok, nu intră al meu, merg şi votez cu Simion"!

Jurnalist: Dacă ne uităm la PNL, se tot speculează că şansa domnului Ciucă de a ajunge în turul 2 se bazează în special pe armatele de partid. Adică, atunci când se vor mobiliza ei ca al doilea partid al ţării, imposibil să nu îl urce acolo, în ciuda blaturilor, a planurilor sau altora care ar vrea să fie acolo.

George Rîpă: Există, în momentul acesta, o neîncredere. Dacă vă uitaţi atât în campania domnului Ciucă, cât şi în campania doamnei Lasconi, cât şi în campania domnului Geoană, în toate aceste trei campanii există numeroase semne de întrebare în legătură cu capacitatea propriului candidat de a ajunge în turul 2, şi asta afectează mersul lucrurilor fix acolo, în interior.

Nu ştiu cât de mult se văd lucrurile astea în afară. Amintiţi-vă stenogramele din 2000 şi apărute în primăvara lui 2010, când s-a auzit Sorin Ovidiu Vântu vorbind despre PDL, despre "oastea lui Traian Băsescu". Se spunea: "A fost o armată mică dar croită să ne f..." e 18 . Nu mai suntem în modelul acela de campanie. Senzaţia mea este că nici PSD-ul nu mai are euforia pe care o avea în alte campanii prezidenţiale cu domnul Ponta, cu domnul Năstase. O las deoparte pe doamna Dăncilă, că acolo nu cred că a fost mare euforie.

Ori domnul Ciucă, în momentul de faţă, are prima problemă: înainte de a convinge electoratul anti-PSD, încearcă să-şi convingă propriul partid, propriii membri de partid, că are capacitatea să intre în turul 2. Cred că aici trebuie să lucreze în primul rând, abia după aceea să facă altceva.

Jurnalist: Ce o să facă? Doar nu să stea să se uite; o să tragă, le place, nu le place, până la urmă, că e miza şi pentru partid. Urcă şi ei dacă urcă candidatul!

George Rîpă: Şi de fapt, în interior, bănuiesc, dar nu am informaţii, că aşa li se prezintă lucrurile: dacă vreţi la guvernare, Ciucă turul 2; dacă nu vreţi la guvernare, rămâneţi acolo. Primarilor, cel puţin. Trăim într-o epocă în care noi nu am făcut nicio fel de descentralizare în ultimii 35 de ani. Să fim realişti. În continuare, fiecare primar stă cu mâna întinsă la bugetul guvernului. E mizerabil că se întâmplă aşa, dar asta e realitatea.

E adevărat, cu cât eşti un primar mai slab, cu atât mai mult stai cu mâna întinsă la guvern. Dacă eşti un primar cât de cât bun, mai iei şi nişte fonduri europene, PNRR. Acesta este, de fapt, mesajul care li se transmite astăzi, bănuiesc, celor din PNL, primarilor, că ei sunt în prima linie. Dacă vreţi în continuare bani, trebuie să trageţi pentru Ciucă! Dar nu îmi dau seama cât de mult entuziasm există. La fel cum entuziasmul acesta nu există nici în alte campanii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor