Închis la Rahova pentru corupţie, Dragnea revine în atenţia presei internaţionale

Liviu Dragnea adus de la Rahova intra la DNA (Epoch Times România)
Andrei Popescu
12.10.2020

Într-un editorial The New York Times care urmăreşte să expună presupusele modalităţi prin care preşedintele american Donald Trump şi-ar fi folosit poziţia, imediat după învestire, pentru a câştiga bani, este menţionată şi vizita în SUA a fostului lider PSD Liviu Dragnea, actualmente închis la Rahova pentru corupţie, relatează G4Media.ro.

Fragmentul NYT referitor la vizita efectuată de Liviu Dragnea în ianuarie 2017 în Statele Unite este următorul:

În săptămâna învestirii în funcţie a preşedintelui Trump, un politician român pe nume Liviu Dragnea se oprea la hotelul lui Trump pentru o cină. Întors acasă, Dragnea – pe atunci şeful PSD – a primit interdicţie de a ocupa funcţii importante şi s-a confruntat cu acuzaţii de corupţie. Dar în Washington a strâns mâna preşedintelui ales.

În acea seară, dat fiind că Trump şi anturajul său au trecut pe la hotel, Dragnea şi premierul ţării (n.red. Sorin Grindeanu la acea vreme) au profitat de ocazie. Dragnea şi-a asigurat ceea ce a descris în mod eronat ca fiind o cină privată, genul de întâlnire care ia luni de zile pentru a fi aranjată, chiar şi pentru şefi de state. Ulterior, Dragnea a postat o fotografie făcută împreună cu Trump, sugerând că a obţinut promisiunea strângerii relaţiilor între cele două ţări.

Pentru politicienii străini mai puţin importanţi în ierarhia diplomatică a Washingtonului, chiar şi o simplă întâlnire cu preşedintele Americii ar putea reprezenta o victorie propagandistică importantă. Reprezentanţi din 33 de ţări au trecut pragului hotelului din Washington, potrivit jurnalistului Zach Everson care ţine evidenţa intrărilor şi ieşirilor din clădire.

Dragnea a reuşit să ajungă în compania lui Trump cu ajutorul lui Elliott Broidy, care l-a invitat pe fostul lider social-democrat la ceremonia de inaugurare a preşedintelui american. Pe data de 6 iunie, G4Media.ro a dezvăluit că vizita lui Dragnea în Statele Unite, unde a fost însoţit de Sorin Grindeanu, la acea vreme premier, a intrat în atenţia anchetatorilor americani.

De remarcat faptul că, la câteva luni după vizita lui Dragnea în SUA, Circinus, compania lui Broidy activă în zona contractelor militare, şi-a deschis o filială în România şi pe data de 1 februarie 2018, a semnat un acord cu Romarm.

Potrivit Bloomberg, Broidy a fost acuzat de procurorii federali americani că ar fi primit ilegal bani pentru a face lobby ca administraţia preşedintelui Donald Trump să renunţe la investigarea unui scandal de fraudă în centrul căruia se află fondul public de investiţii din Malaezia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor