Incalzirea globala duce la inmultirea considerabila a insectelor

Noi cercetari arata ca speciile de insecte care traiesc in zonele mai calduroase au cele mai multe sanse sa sufere o crestere rapida a populatiei deoarece acestea au un metabolism mai rapid si se reproduc mai des.
(RICHARD BOUHET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.11.2006

Noi cercetari arata ca speciile de insecte care traiesc in zonele mai calduroase au cele mai multe sanse sa sufere o crestere rapida a populatiei deoarece acestea au un metabolism mai rapid si se reproduc mai des. Aceasta descoperire ingrijoreaza oamenii de stiinta deoarece incalzirea globala ar putea da nastere unei populatii de insecte care se dezvolta foarte rapid, scrie ziarul Pravda.

Consecintele ar putea fi mult mai severe decat niste muscaturi de insecte in plus in fiecare vara. Melanie Frazier, doctorand la Universitatea din Washington, a spus ca “daca acestea sunt specii de cultura trebuie sa ne gandim la faptul ca vom avea nevoie de mai multe pesticide, acest lucru fiind insa mult mai costisitor”.

Bolile transmise de insecte sunt o alta mare problema. Malaria si alte boli se bazeaza pe insecte pentru a fi raspandite in randul oamenilor, iar o crestere a numarului acestora ar insemna automat mai multe infectari. Oamenii de stiinta au observat deja o largire a zonelor unde malaria este prezenta si in acelasi timp aparitia bolii in noi locuri. Se crede ca acest lucru se intampla din cauza cresterii temeraturii, astfel largindu-se zonele in care pot trai tantarii.

Noua cercetare stiintifica, dezvoltata mai pe larg in editia din luna octombrie a publicatiei “The American Naturalist”, indica faptul ca din cauza temperaturii, insectele , pe langa faptul ca se vor raspandi, se vor inmulti si mai rapid.

Totusi, Melanie Frazier afirma ca este prea devreme pentru a se sti cu siguranta care specii se vor adapta si care s-ar putea sa dispara. Ea si colegii ei au studiat 65 de specii de insecte si au gasit o legatura intre clima calda si cresterea populatiilor acestora. A fost insa subliniat faptul ca nu stie care dintre aceste specii se vor adapta in final cilmatului mai cald. Doamna Frazier a mai spus ca “nu va mai trebui sa asteptam multa vreme pentru a afla acest lucru deoarece insectele se adapteaza rapid, fiind astfel probabil sa vedem schimbari chiar in timpul vietii noastre”. (G.M. - Novopress Romania)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor