Şeful FBI o "albeşte" pe Hillary: Guccifer nu a spart niciodată serverul de email al fostului secretar de stat

Directorul FBI a declarat joi că Guccifer nu a spart niciodată serverul privat de e-mail al lui Hillary Clinton, aspirantă la preşedinţia SUA susţinută oficial de Obama.
Directorul FBI, James Comey.
Directorul FBI, James Comey. (Captură Foto)

Hackerul român Guccifer nu a spart niciodată serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton, a declarat joi directorul FBI James Comey, pe fundalul temerilor că administraţia Obama încearcă înăbuşirea scandalului în care este implicată aspiranta la preşedinţia SUA care, reamintim, este acuzată că trimis informaţii secrete de stat de pe emailul privat încălcând legea americană.

Comey a depus mărturie în faţa Comitetului de Supraveghere din Camera Reprezentanţilor unde a susţinut că hacker-ul a fost într-adevăr intervievat de FBI în timp ce autorităţile îşi desfăşurau ancheta vizând folosirea emailului privat de către Hilary Clinton însă,, contrar celor afirmate în mass media, hackerul român nu ar fi reuşit să spargă serverul.

Întrebat dacă poate confirma că Guccifer nu a accesat niciodată serverul lui Hillary Clinton, Comey a răspuns:

"Nu l-a spart! A admis că asta a fost o minciună", a răspuns directorul FBI, citat de Washington Times.

Reamintim că audierea lui Comey vine la o zi după ce în presă s-a zvonit că Guccifer ar fi murit într-o închisoare din SUA, zvon ce nu a fost confirmat şi pe fundalul unor ameninţări atribuite Kremlinului vizând publicarea unor mesaje interceptate de pe serverul lui Hillary.

Surse informaţionale de încredere din Occident au indicat că s-au primit avertismente că guvernul rus ar putea să publice textul unor emailuri interceptate de pe serverul privat al candidatului prezidenţial american Hillary Clinton în perioada când aceasta ocupa funcţia de secretar de stat.

Publicarea mesajelor ar dovedi că Hillary Clinton – prin plasarea de rapoarte guvernamentale strict secrete pe un server privat de email, măsură ce încalcă regulamentele administraţiei SUA – a expus secrete americane unei potenţiale interceptări de către forţe străine

În plus, Clinton este acuzată că a purtat discuţii deseori foarte secrete în acea perioadă pe emailul privat, încălcând legea americană. Fostul secretar a negat acuzaţiile, iar administraţia americană a fost acuzată că întârzie investigaţiile asupra scandalului, inclusiv blocând publicarea de informaţii.

Rapoartele au indicat faptul că decizia publicării mesajelor interceptate va fi luată de preşedintele rus Vladimir Putin şi că este posibil ca mesajele să fie publicate prin intermediul unei a treia părţi, precum Wikileaks.

Mesajul venit aparent din Moscova părea să indice frustrarea Kremlinului faţă de ritmul investigaţiei oficiale desfăşurate de Departamentul american al Justiţiei asupra scandalului declanşat de utilizarea de către fostul secretar de stat Clinton a unui server privat de email.

Sursele ruseşti (şi ale altor state) au indicat frustrare cu privire la ritmul desfăşurării anchetei Departamentului american al Justiţiei şi pentru faptul că acesta ar fi evitat abordarea aspectelor legate de securitatea naţională în ceea ce priveşte administrarea informaţiilor.

Acest lucru înseamnă că subiectul va fi suprimat de administraţia preşedintelui Barack Obama, astfel încât să nu fie un factor de influenţare şi subminare a campaniei prezidenţiale curente a lui Hillary Clinton, care a fost susţinută oficial de liderul american.