SUA acuză doi foşti ofiţeri FSB ruşi de implicare într-un hack asupra Yahoo

SUA a acuzat 3 cetăţeni ruşi şi unul kazah de unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice raportate până acum, şi anume cel din 2014 asupra Yahoo, când au fost compromise conturile a 500 milioane dintre utilizatorii gigantului hi-tech.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
15.03.2017

Autorităţile americane au acuzat doi ofiţeri ruşi de informaţii pentru un atac cibernetic masiv desfăşurat în 2014 împotriva Yahoo. Unul dintre cei doi a fost arestat anterior în Moscova ca parte a unui scandal tot mai amplu ce implică principala agenţie de securitate a Rusiei.

Într-un anunţ făcut miercuri, FBI, Departamentul american de Justiţie şi alţi oficiali au declarat că doi hackeri infractori au fost, de asemenea, acuzaţi.

Mai mulţi oficiali americani au declarat reporterilor că acuzările au vizat doi ofiţeri de informaţii care au lucrat pentru Serviciul Federal rus pentru Securitate (FSB). Cei doi au fost identificaţi ca Dmitri Dokuceaiev şi superiorul său, Igor Suşcin.

Departamentul Justiţiei i-a asociat pe cei doi ofiţeri, împreună cu un alt rus şi un kazah, cu un atac cibernetic desfăşurat în 2014 împotriva gigantului american Yahoo. Anul trecut, compania americană a dezvăluit că atacul respectiv s-a soldat cu compromiterea conturilor a 500 de milioane dintre utilizatorii săi.

Ceilalţi doi presupuşi hackeri ruşi au fost identificaţi ca fiind Aleksei Belan şi Karim Baratov. Oficialii americani au declarat că Baratov a fost arestat cu o zi mai devreme în Canada la cererea Washingtonului.

Acuzaţiile par să nu aibă legătură cu presupusa campanie de hacking rusesc împotriva Comitetului Democrat Naţional în SUA şi cu investigaţia FBI asupra presupusei interferenţe ruseşti în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Dokuceaiev a fost ofiţer la Centrul pentru Securitatea Informaţiilor din cadrul FSB, fiind arestat în decembrie 2016, împreună cu un alt ofiţer al Centrului, şi acuzat de înaltă trădare, conform lui Ivan Pavlov, un avocat rus care reprezintă un suspect în cazul de trădare.

Rapoartele media ruseşti au susţinut că Dokuceaiev este un fost hacker, cunoscut şi cu numele de Forb.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor