În timp ce criza se aprofundează, UE sancţionează Rusia

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (EBRD) a îngheţat, miercuri, finanţările pentru proiectele noi în Rusia după condamnările internaţionale aduse Rusiei din cauza presupusului rol avut în doborârea avionului de pasageri în estul Ucrainei.

”Majoritatea comisiei de directori a EBRD, inclusiv toate statele membre ale Uniunii Europene şi câţiva acţionari non-UE, au oferit indicaţii clare conducerii EBRD că, pentru moment, nu vor putea să aprobe noi proiecte de investiţii în Federaţia Rusă”, a comunicat organizaţia, miercuri.

Banca de dezvoltare din Londra va continua cooperarea la alte 305 de proiecte active în Rusia, unde operează portofolii totale în valoare de 8,4 miliarde de euro.

Chiar dacă pierderea noilor investiţii a EBRD nu este nesemnificativă – aproximativ 19% din investiţiile sale, sau aproape 1 miliard de dolari, au fost direcţionate către Rusia în prima jumătate a acestui an – decizia sugerează că acţiunile mai dure vor urma de acum înainte, au apreciat analiştii.

”Este un preaviz a lucrurilor care se vor întâmpla, şi anume creşterea izolării de capital a Rusiei”, a declarat Fredrik Erixon, directorul Centrului European pentru Politica Economiei Internaţionale.

În ultimele luni, băncile internaţionale şi-au închis uşile pentru băncile şi companiile ruse, de frica unor viitoare sancţiuni ale Vestului pe seama politicii Rusiei în Ucraina, lăsând băncile ruse incapabile să acceseze finanţe suplimentare şi să satisfacă nevoile economiei naţionale.

Decizia EBRD arată că presiunea asupra Rusiei a devenit chiar mai puternică după doborârea avionului Malaysia Airlines MH-17 de săptămâna trecută. Mai multe ţări Occidentale, în frunte cu Statele Unite şi Ucraina, au acuzat Rusia de furnizarea armelor folosite de forţele pro-Rusia din estul Ucrainei la doborârea avionului.

Urmând acelaşi mecanism ca sancţiunile existente, îngheţarea finanţărilor din partea EBRD rămâne numai o modalitate de a trimite un mesaj, fără a aduce pagube semnificative economiei ruse sau europene. Legăturile UE cu Rusia sunt semnificative: blocul euro a importat anul trecut produse din Rusia în valoare de 206 de miliarde de euro şi a exportat produse de 120 de miliarde de euro, potrivit Comisiei Europene.

Marţi, miniştrii de Externe UE au ridicat posibilitatea aplicării unor sancţiuni pe scară macro-economică, chiar dacă măsurile economice concrete au rămas neformulate până în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie