În SUA, un virus ucide stelele de mare: ecosistemul este în pericol
alte articole
Virusul care, în SUA, ucide stelele de mare se răspândeşte cu mare rapiditate. Infecţia, care în prezent explodează, a fost identificată în primăvara anului 2013 pe Coasta de Vest a Statelor Unite, ca responsabilă, potrivit unui cercetător care studiază această specie - de moartea a sute de exemplare.
Virusul acuzat, Sea Star Associated Densovirus, nu este nou. Mai multe probe analizate în unele muzee de istorie naturală, arată că agentul patogen este activ de 72 de ani. Dar cele mai recente cercetări arată o difuzie mai rapidă. Cauza acestei schimbări încă nu este clară cercetătorilor, care studiază diverse ipoteze: suprapopulare cu stele de mare; schimbări ale mediului; mutaţie a virusului.
Potrivit unor cercetări efectuate de către Institutul american de Geofizică, aproximativ 95% din populaţia stelelor de mare a fost distrusă pe coastele statului Washington, California şi în mările din British Columbia. Epidemia mai îngrijorează oamenii de ştiinţă datorită impactului pe care îl are asupra ecosistemului.
Stelele, de fapt, se hrănesc cu crustacee, cum ar fi midii şi melci de mare. Dispariţia lor ar putea produce schimbări importante în echilibrul biologic al rocilor de coastă. De asemenea, dispariţia acestora ar putea avea un impact asupra planctonului (biocenoză alcătuită din organismele mărunte care plutesc în masa apei), baza lanţului alimentar al oceanelor, în care larvele stelelor de mare sunt o componentă esenţială.