SUA se opun numirii Rusiei drept agresor în declaraţia G7 care marchează al treilea an de război la scară largă în Ucraina

Donald Trump în Flint, Michigan, 17 septembrie 2024 (Scott Olson/Getty Images)
Redacţia
20.02.2025

Washingtonul s-ar opune, pentru prima dată, etichetării Rusiei drept agresor într-o declaraţie comună a G7 care marchează cea de-a treia aniversare a invaziei la scară largă a Ucrainei de către Moscova şi nu aprobă participarea preşedintelui Volodimir Zelenski la un summit virtual al G7, potrivit Financial Times (FT), citat de European Pravda.

FT a citat cinci surse anonime care au declarat că Statele Unite se opun etichetării Rusiei drept agresor în declaraţia privind cea de-a treia aniversare a războiului la scară largă.

În plus, participarea lui Zelenski la summitul virtual al liderilor Grupului celor Şapte programată pentru luni încă nu a fost convenită.

Washingtonul s-ar opune limbajului standard utilizat de obicei în declaraţiile G7 privind războiul, în special termenului „agresiune rusă”.

„Suntem ferm convinşi că trebuie făcută o distincţie între Rusia şi Ucraina. Nu sunt acelaşi lucru... Americanii blochează acest limbaj, dar încă lucrăm la el şi sperăm la un acord”, a subliniat o sursă.

Provocările legate de aprobarea declaraţiei sunt probabil legate de schimbările recente în politicile Casei Albe şi de eforturile administraţiei Trump de a deschide un dialog cu Moscova. În special, o declaraţie a Departamentului de Stat al SUA după discuţiile din Arabia Saudită la care au participat secretarul de stat american Marco Rubio şi ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, s-a referit la invazia rusă în Ucraina ca la un „conflict în Ucraina”.

Liderul rus Vladimir Putin a „apreciat foarte mult” discuţiile de la Riad şi şi-a exprimat disponibilitatea de a se întâlni cu preşedintele american Donald Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor