Farage îl contracarează pe Trump: Zelenski "nu este un dictator"

Politicianul britanic Nigel Farage (Getty Images)
Redacţia
20.02.2025

Nigel Farage a declarat joi că Volodimir Zelenski „nu este un dictator”, într-un semn de dezacord cu aliatul său apropiat Donald Trump, transmite Politico.

Preşedintele american a declarat miercuri că liderul ucrainean Zelenski este un „dictator fără alegeri” care a păcălit SUA să sprijine Ucraina după invazia militară la scară largă a Rusiei.

Întrebat despre comentariile lui Trump, Farage, liderul partidului de dreapta Reform UK, a subliniat că Zelenski a fost ales în mod democratic - dar ar trebui să meargă la urne în curând.

„Să fim clari, Zelenski nu este un dictator, dar este corect şi adecvat ca ucrainenii să aibă un termen pentru alegeri”, a declarat Farage pentru canalul conservator GB News.

Farage a vorbit de la Washington, D.C., unde va lua cuvântul la Conferinţa de acţiune politică conservatoare, care se desfăşoară până sâmbătă.

Presat cu privire la remarcile lui Trump, Farage a spus: „Ar trebui să luaţi întotdeauna în serios tot ce spune Donald Trump. Nu ar trebui să luaţi întotdeauna lucrurile pe care Donald Trump le spune absolut literal”.

El a citat animozităţile dintre Trump şi Ucraina cu privire la prima punere sub acuzare a preşedintelui american la sfârşitul anului 2019. Camera Reprezentanţilor l-a pus sub acuzare pe Trump pentru că ar fi reţinut ajutorul militar american din partea Ucrainei pentru a face presiuni asupra liderilor acesteia să îi ancheteze pe rivalii săi democraţi, inclusiv pe Joe Biden, care a câştigat în cele din urmă alegerile americane din 2020. Senatul l-a achitat în cele din urmă pe Trump.

Farage nu s-a despărţit în totalitate de Trump, menţionând că Marea Britanie a organizat alegerile generale din 1945 în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Marea Britanie era încă în război cu Japonia: „Nu fusese lansată nicio bombă. Bomba nucleară nu fusese lansată. Erau soldaţi britanici care mureau în număr mare în fiecare zi în lagărele japoneze”.

Cu toate acestea paralela pare forţată, deoarece Marea Britanie la momentul respectiv nu avea teritorii ocupate de inamic.

El a adăugat: „Nu sugerez ca Ucraina să organizeze alegeri mâine, dar odată ce vom vedea forma unui acord de pace, atunci, desigur, ar trebui să aibă loc alegeri.”

Liderul Reform UK a adoptat o abordare sceptică faţă de guvernele conservator şi laburist din Marea Britanie, care au susţinut Ucraina atât timp cât a fost nevoie pentru a învinge Rusia. El a susţinut că războiul are nevoie de „concesii de ambele părţi”, a respins ideea ca Ucraina să câştige conflictul ca fiind o aiureală şi a pus sub semnul întrebării decizia Marii Britanii de a permite Ucrainei să îşi lanseze rachetele cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei.

Cu toate acestea, Farage - care a câştigat alegerile în parlamentul britanic în iulie anul trecut pentru prima dată - a declarat că Ucrainei ar trebui să i se permită să adere la NATO, poziţie care îl pune în dezacord complet cu Trump şi mulţi aliaţi europeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor