Putin ordonă Serviciilor Secrete să întărească securitatea graniţei dintre Rusia şi Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin serviciilor secrete ale Rusiei (FSB) să întărească protecţia graniţei dintre Rusia şi Ucraina
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (Chung Sung-Jun / Getty Images)
Loredana Diacu
07.06.2014

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin serviciilor secrete ale Rusiei (FSB) să întărească protecţia graniţei dintre Rusia şi Ucraina, conform Voanews.

Măsura, luată chiar în ziua în care Petro Poroşenko a fost investit în funcţie ca preşedinte al Ucrainei, ar avea drept scop să prevină treceri ilegale de frontieră dinspre Ucraina.

Dispoziţiile date de Putin vin, de asemenea, la o zi după ce Barack Obama, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko au purtat discuţii, în Normandia, pe tema detensionării situaţiei din regiune. Preşedintele Obama a avut o întâlnire informală cu omologul său rus, în cadrul căreia liderul american i-ar fi cerut lui Putin să "pună capăt de urgenţă violenţelor şi operaţiunilor militare" din estul Ucrainei.

Oficialii americani au declarat că în cadrul întâlnirii ce a durat 15 minute, Obama a insistat asupra faptului că unicul mod în care Rusia poate contribui la pacificarea regiunii este să recunoască alegerea noului preşedinte, Petro Poroşenko şi să îşi retragă sprijinul acordat forţelor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

Vineri, Putin s-a întâlnit, de asemenea, cu omologul său ucrainean, Poroşenko, preşedintele ales al Ucrainei. Conform AFP, Putin şi Poroşenko ar fi căzut de acord să demareze negocieri vizând încetarea focului în estul Ucrainei iar Putin ar fi declarat că se apropie de un acord asupra livrărilor de gaze.

În timp ce preşedinţii negociau în Normandia, la graniţa Ucrainei cu Rusia, violenţele au crescut. Conform autorităţilor ucrainene, separatiştii pro-ruşi au doborât un avion militar ucrainean lângă Sloviansk. Mass media ucraineană a mai raportat ca un membru al forţelor de securitate ucraineană a fost ucis şi alţi câţiva au fost ucişi, într-un atac în afara oraşului.

La rândul său, Kremlinul reclamă că doi jurnalişti ruşi au fost deţinuţi în estul Ucrainei şi cere ca aceştia să fie eliberaţi rapid, în condiţiile în care poliţia ucraineană a anunţat deja că jurnaliştii, acuzaţi de spionaj, au fost deportaţi forţat din ţară, spre Rusia. Potrivit autorităţilor de la Kiev, jurnalişti ruşi "prezentau acte false din care rezulta că ar fi lucrat pentru televiziunea finlandeză MTV3."

"Cerem Kievului să ia măsuri imediate pentru o eliberare necondiţionată a cetăţenilor ruşi şi să acţioneze de acum înainte în virtutea principiilor unei societăţi democratice, angajament luat în discursul său de inaugurare de Petro Poroşenko când şi-a asumat preşedinţia Ucrainei", a somat Moscova, conform unui comunicat citat de Agerpres.

Discursul de "asumare a preşedinţiei Ucrainei" Petro Poroşenko a fost însă centrat refuzul oricărui "compromis" cu Rusia în privinţa apartenenţei Crimeei la Ucraina.

”Jur să protejez independenţa şi suveranitatea Ucrainei cu toată puterea mea”, a spus Poroşenko în cadrul jurământului său desfăşurat în Parlamentul de la Kiev."Crimeea a fost, este şi va rămâne ucraineană", a mai declarat noul preşedinte al Ucrainei, în ropotele de aplauze ale celor prezenţi.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor