În 2024, numărul de procese împotriva soldaţilor ruşi care au refuzat să lupte în Ucraina s-a dublat
În 2024, armata rusă a judecat mult mai mulţi dintre soldaţii săi pentru refuzul de a lupta în Ucraina decât în anul precedent.
Potrivit datelor colectate de Mediazona, judecătorii au soluţionat 10.308 cazuri de refuz de a servi pe front în 2024 - aproape de două ori mai multe decât în anul precedent (5.517 cazuri). Aceste cifre de sfârşit de an sunt o compilaţie a datelor găsite pe site-urile instanţelor militare de garnizoană şi de district din întreaga Rusie.
De la începutul invaziei la scara largă din Ucraina, instanţele militare au primit aproape 16.000 de cauze penale. Cea mai frecventă infracţiune rămâne dezertarea: 14.182 de cazuri au ajuns în faţa instanţelor, iar 12.460 de sentinţe au fost deja pronunţate. Un articol din Codul penal rus prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, dar mulţi soldaţi primesc pedepse cu suspendare, ceea ce le permite să fie trimişi înapoi pe front.
În temeiul acuzaţiei penale „mai uşoare” privind nerespectarea ordinelor, instanţele au primit 1.037 de cazuri, cu 975 de sentinţe executate. Pedeapsa este de doi până la trei ani de închisoare. Acuzaţia de nerespectare a ordinelor este adesea folosită în regiunile îndepărtate ale Rusiei (Kamchatka, Sakhalin, Primorsky şi Zabaikalsky krai în est, precum şi regiunea Kaliningrad în vest). În rarele sentinţe publicate se afirmă de obicei că inculpaţii care au refuzat pur şi simplu să meargă pe front sunt din întreaga ţară.
Alte 683 de cazuri (563 de sentinţe) au fost înaintate instanţelor în temeiul supra dezertării, cu pedepse de până la 15 ani de închisoare.
În iulie 2024, anchetatorii militari au stabilit un record transferând aproape 1 100 de cazuri noi (1 076) către instanţe într-o singură lună. După aceea, a existat un decalaj clar în august şi septembrie, din motive necunoscute. În octombrie, instanţele au primit din nou peste o mie de cazuri, iar datele pentru noiembrie sunt incomplete: înregistrările pot apărea cu întârziere pe site-urile instanţelor.
De asemenea, instanţele au atins un ritm maxim în iulie: 900 de decizii pe lună, echivalentul a 39-41 de verdicte pe zi lucrătoare. Până la sfârşitul anului 2024, instanţele militare au condamnat 13.897 de soldaţi în cauze pentru „infracţiuni împotriva serviciului militar”. În alte 175 de cazuri, instanţele au luat o decizie diferită: transferarea cauzei către jurisdicţia corespunzătoare, clasarea acesteia sau returnarea către procuror etc.