Imunologia deschide calea unui vaccin contra cancerului

Simona Milea
04.07.2016

alte articole

În Germania s-a descoperit o metodă revoluţionară, pe baza imunologiei, pentru crearea unui vaccin contra cancerului (La Gran Epoca)
Simona Milea
04.07.2016

Oamenii de ştiinţă germani au elaborat un vaccin universal contra cancerului folosind o tehnică ce instruieşte sistemul imunitar să atace tumorile, potrivit unui studiu publicat în luna ferbruarie în revista "Nature".

Un grup de cercetători de la Universitatea din Mainz a folosit nanoparticule cu ARN de la o tumoare pentru a simula pătrunderea unui agent patogen în fluxul sanguin şi a declanşa un răspuns autoimun.

Atunci când aceste particule intră în contact cu ţesutul limfatic, o componentă esenţială a sistemului imunitar activează mecanismele obişnuite de auto-apărare pentru a combate viruşii, cum ar fi celulele dendritice.

„Nature” subliniază faptul că cercetătorii germani au reuşit să inducă răspunsuri anti-tumorale la şoareci şi într-o primă fază experimentală la om, la trei pacienţi cu melanom avansat. Conform revistei medicale, lucrarea "reprezintă, probabil, un pas spre un vaccin împotriva cancerului universal."

Oamenii de ştiinţă nu au găsit până acum mecanisme eficiente de vaccinare, deoarece celulele canceroase sunt similare în multe privinţe cu cele normale, astfel încât sistemul imunitar evită să acţioneze. Un răspuns defensiv şi eficient se poate produce numai atunci când celulele canceroase produc antigeni, substanţe care promovează crearea diferiţilor anticorpiv- ce reprezintă celulele sănătoase.

Un alt factor care limitează răspunsul imun la cancer este creşterea tumorii, ce nu este însoţită de semnale inflamatorii semnificative, cum ar fi cele care apar în timpul unei infecţii microbiene, care declanşează răspunsul autoimun. Din aceste motive, sistemul imunitar, uneori tolerează, sau chiar a favorizat, formarea unei tumori.

Într-un articol ce însoţeşte raportul cercetătorilor germani , Jolanda de Vries, cercetător la Centrul Medical Universitar Radboud (Olanda), susţine că grupul de la Mainz, condus de Ugur Sahin, a adoptat un mod "diferit" de cercetare în acest domeniu.

Cercetătorii au creat nanoparticule în care fragmentele de ARN sunt acoperite cu un strat lipidic, similar cu o membrană celulară, pentru a le proteja. S-a stabili o sarcină electrică negativă asupra acestor particule, care sunt realizate de celulele dendritice, care la rândul lor au creat un antigen specific împotriva tumorilor canceroase.

Oamenii de ştiinţă cred că orice antigen pe bază de proteine poate fi codificat în ARN, deci luaţi în considerare că această tehnică poate fi utilizată pentru a crea vaccinuri împotriva tuturor tipurilor de cancer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor