Tragedia unei mame afectate de cancer de sân transformată într-un basm pentru copii (video)

"Mama merge la război"este o carte ce poate deveni o resursă indispensabilă pentru multe mame afectate de cancerul de sân.

Imagine din cartea "Mama merge la război"
Imagine din cartea "Mama merge la război" (facebook.com/Cuento de Luz)

Multe mame afectate de cancer de sân evită să vorbească direct despre boală, în special copiilor. Dar o mamă din Spania, Irene Aparici, a decis să-şi transforme lupta sa personală într-un basm, pentru a le da o explicaţie copiilor săi.

Când Irenei Aparici i-a fost diagnosticat cancerul de sân, aceasta i-a cerut medicului său să-i explice ce înseamnă cancerul, exact ca unui copil. Acest lucru a ajutat-o să povestească propriilor copii ce se întâmplă şi cu ce urmează să se confrunte.

Irene a rămas cu senzaţia că trebuia să explice mai bine situaţia trăită, dar într-un mod special. Din această dorinţă a luat naştere basmul.

Un basm cu lupte şi prinţese, în care ea era regina, copiii ei, în vârstă de 10 şi 12 ani, "prinţii blonzi" iar celulele de cancer o armată care trebuie învinsă. Desigur, pentru a câştiga lupta regina avea nevoie de ajutorul nepreţuit al unui general îmbrăcat în alb, ceva asemănător halatului alb al oncologului care o tratează pe Irene.

La început, Irene i-a prezentat basmul medicului ei oncolog, pentru a se asigura că nu spune "nicio minciună" cu privire la boală. După câteva săptămâni, medicul i-a relatat că soţia sa, medic oncolog de copii, foloseşte basmul pentru a le explica micuţilor săi pacienţi ce este cancerul.

Cum o poveste devine o carte

În lupta sa împotriva cancerului de sân, Irene a făcut o listă de corespondenţă pentru a-şi ţine la curent prietenii şi familia în legătură cu evoluţia bolii. După ce medicul i-a relatat că basmul a avut succes, ea a decis să-l trimită şi prietenilor ei. Unul dintre aceştia a făcut un pas înainte, trimiţându-l editorului Cuento de Luz. Şi aşa basmul a devenit o preţioasă carte intitulată Mama se duce la război.

Irene Aparisi povesteşte că nu crede că poate da sfaturi altor mame aflate în situaţia ei, dar spune că pentru ea a funcţionat povestind totul copiilor săi, încă de la început, într-un mod uşor de înţeles pentru ei, fără să se folosească de minciuni.

Prima persoană surprinsă de impactul pe care îl are cartea este chiar Irene. Pe blogul său, Efecto Luminoso, ea explică: "Cu toţii aţi văzut că au apărut mai multe articole în presă despre cartea Mama se duce la război ... şi acest lucru continuă. Cu sinceritate şi, deşi toţi mi-o tot spun în această perioadă de timp, nu eram foarte conştientă că modul meu de a aborda acest lung an de tratament este diferit de modul în care îl fac alţi pacienţi. Mă las condusă de intuiţie, de dorinţa mea de a fi bine şi lucrurile merg singure".

Cancerul de sân afectează mii de femei pe an, multe cu copii mici. Credem că "Mama merge la război" va deveni o resursă indispensabilă pentru multe dintre ele. În acest moment cartea este editată în limba spaniolă, dar poate, într-o zi, cineva o poate traduce şi în limba română.