Bivalvele se contaminează cu un cancer asemănător leucemiei. Nu se transmite la om, afirmă cercetătorii

Mytilus galloprovincialis, denumită uneori scoica mediteraneană (sciencemag.org)
Mioara Stoica
26.06.2016

Cardiumul, scoicile şi midiile îşi transmit un cancer similar leucemiei la om, care provoacă o mortalitate ridicată a acestor bivalve, potrivit unui studiu publicat în revista Nature şi citat pe site-ul web al revistei Science. Studiul, la care a participat profesorul onorific Antonio Villalba, de la Universitatea din Alcala de Henares (UAH), clarifică faptul că acest tip de cancer nu se transmite la om.

Articolul "Widespread transmission of independent cancer lineages within multiple bivalve species" arată că cel puţin patru specii de moluşte bivalve se infectează cu neoplazia diseminată, un cancer similar cu leucemia umană, prin intermediul transmiterii celulelor canceroase de la indivizi bolnavi la indivizi sănătoşi.

Speciile afectate sunt: Mya arenaria, scoici de pe coasta americană a Atlanticului de Nord; midiile Mytilus trossulus din nord-vestul Statelor Unite şi sud-vestul Canadei; cardium Cerastoderma edule din mai multe ţări europene şi scoicile Polititapes aureus, din Galicia.

Cercetătorii demonstrează pentru prima dată cum fenomenul de transmitere a celulelor canceroase între indivizi este oarecum extins în mediul marin. De asemenea, demonstrează pentru prima dată transmiterea naturală a celulelor canceroase între indivizi din specii diferite, în cazul scoicilor.

Cu toate acestea, între vertebrate, există doar două cazuri raportate de contaminare cu cancer prin transmiterea directă a celulelor canceroase: diavolul de Tasmania, care transmite un tip de cancer facial ce ameninţă supravieţuirea speciei, şi câinii, care îşi transmit prin cuplare tumora venerică.

Cancerul în moluşte se răspândeşte atunci când celulele canceroase sunt lăsate în apă de individul bolnav iar individul vecin le captează. Profesorul onorific cercetător la UAH, Antonio Villalba, a subliniat faptul că "normal ar fi ca sistemul imunitar al receptorului să distrugă celulele canceroase, dar acestea se reproduc, cauzând boala individului receptor".

La studiu au participat, de asemenea, cercetătorii de la UAH, Maria Jesus Carballal, David Iglesias, grupuri de cercetare de la Universitatea Columbia din Statele Unite şi grupuri de cercetare din Canada.

Villalba a explicat că, se cunoaşte de mult timp existenţa unor astfel de tipuri de cancer asemănătoare leucemiei, grupate cu numele neoplazie diseminată, pentru o listă lungă de specii de moluşte bivalve.

Dacă în cele mai multe specii cazurile sunt izolate, foarte rare, în cele patru specii investigate aceste tipuri de cancer "afectează un procent ridicat de indivizi, provocând o mortalitate ridicată". În toate speciile analizate, celulele canceroase corespund aceloraşi clone de celule independente, care sunt transmise de la indivizii bolnavi la cei sănătoşi.

În mod specific, în midii şi cardium celulele canceroase se proliferează în propriile specii, dar, în mod neaşteptat, cercetătorii au descoperit că celulele canceroase care proliferează în scoicile Polititapes aureus provin în toate cazurile de la o altă specie de scoică, Venerupis corrugata, deşi se întâlneşte "foarte rar" cancer la specia din urmă. De fapt nu a fost diagnosticat niciun caz de cancer în scoicile Venerupis corrugata colectate în acelaşi banc maritim în care un procent mare de scoici Polititapes aureus erau afectate de neoplazie diseminată.

Potrivit acestui articol, o posibilă ipoteză de transmitere de celule canceroase între diferite specii ar fi faptul că scoicile Venerupis corrugata care au suferit de cancer nu au rezistat şi au murit; cele care au supravieţuit şi-au transmis rezistenţa urmaşilor peste generaţii, de aceea specia este acum rezistentă la boală.

"Cancerul moluştelor bivalve nu se transmite consumatorilor, deşi am mâncat cardium sau scoici care suferă de această boală, deoarece sistemul nostru imunitar distruge aceste celule canceroase atunci când intră în sucurile noastre gastrice", a clarificat Antonio Villalba.

În cele din urmă, cercetătorul subliniază faptul că studiile deschid "noi posibilităţi pentru a studia modele de cercetare referitoare la cancerul transmisibil".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor