Imaginea incredibilă a masivului stâncos Uluru văzută din spaţiu
alte articole
„Uluru dimineaţa, este de înţeles de ce este venerat acest loc sacru atunci când îl vezi în acest fel din spaţiu. Impresionant!" a scris Thomas Pesquet comentând o imagine spectaculoasă a masivului stâncos Uluru surprinsă de pe Staţia Spaţială Internaţională.
„Se ştie că roca de gresie îşi schimbă culoarea, iar din spaţiu un răsărit sau un apus de soare schimbă tonul, strălucind în diferite lumini. Umbrele din această imagine au făcut-o mai uşor de observat şi au ajutat-o să iasă în evidenţă, dar structura uriaşă de gresie care are o lăţime de aproape trei kilometri este greu de ratat", se citeşte pe pagina Instagram a astronautului francez.
Pentru aborigeni, Uluru este un loc sacru
Uluru sau Ayers Rock, cunoscut ca ''Muntele de granit roşu'', este un masiv stâncos izolat în deşertul din Australia centrală, situat pe teritoriul Parcului Uluru–Kata-Tjuta la 340 km distanţă de Alice Springs. Masivul stâncos este un monolit cu o vechime de 800 milioane de ani, format din gresie care apare ca o formaţiune bizară într-o regiune de şes fără alte denivelări de teren. Denumirea de Uluru, care este considerat un munte sfânt, provine din limba aborigenilor Anangu. Se crede că derivă din cuvântul ulerenye, un cuvânt Arrernte care înseamnă "ciudat". Este, de asemenea, un nume de familie comun în zonă.
Uluru are o lungime de aproximativ 3 km şi o lăţime de 2 km, cu un perimetru de 10 km. Stânca are o înălţime de 350 m, fiind înconjurat de dunele de nisip ale deşertului australian.