Ieşirea Greciei din zona euro ar putea avea unele avantaje (analist)

Atmosfera din Europa se „încinge” din ce în ce mai tare. Atena şi Bruxllesul au decis cu toată seriozitatea să-şi testeze trăincia. Lucas Papademos, şeful guvernului provizoriu grec, a declarat săptămâna aceasta că autorităţile greceşti se pregătesc pentru o posibilă ieşire a ţării din zona euro.
(photos.com)
Epoch Times România
24.05.2012

Atmosfera din Europa se „încinge” din ce în ce mai tare. Atena şi Bruxllesul au decis cu toată seriozitatea să-şi testeze trăincia. Lucas Papademos, şeful guvernului provizoriu grec, a declarat săptămâna aceasta că autorităţile greceşti se pregătesc pentru o posibilă ieşire a ţării din zona euro. Drept replică, Eurogroup a îndemnat celelalte ţări ale uniunii monetare să elaboreze planuri individuale în cazul 'pierderii' Greciei. Totuşi, este absolut evident că în etapa actuală niciuna dintre cele două părţi nu este interesată într-o asemenea evoluţie a evenimentelor, chiar dacă încercarea nereuşită a grecilor de a forma un guvern de coaliţie a majorat puternic şansele pentru revenirea la drahmă.

A vorbi despre ieşirea Greciei din zona euro este prematur, în orice caz înainte de următoarele alegeri parlamentare, sunt de părere experţii intervievaţi de cotidianul rus Utro. Nu este exclus, estimează ei, ca în acest mod grecii pur şi simplu vor să sperie UE, pentru a obţine condiţii mai blânde. Dacă în urma viitoarelor alegeri se va dovedi că adversarii măsurilor drastice de austeritate vor câştiga majoritatea, intenţiile date publicităţii se vor dovedi oportune. Deocamdată, însă, rămâne o speranţă pentru un deznodământ favorabil.

Schimbări pozitive sunt posibile în situaţia în care Grecia va reuşi să ajungă la o înţelegere cu creditorii. Aceasta este singura variantă în care Banca Naţională a Greciei nu va fi nevoită să aleagă: fie să tipărească drahme, fie să recunoască insolvabilitatea unor bănci greceşti şi să provoace astfel o amplă criză bancară, subliniază expertul rus Aleksandr Apokin. Potrivit analistului, în acest moment este destul de puţin probabil un acord cu creditorii, însă el mai este posibil, deoarece noile alegeri vor avea loc abia la 17 iunie: în prezent, în Grecia funcţionează un guvern tehnic, care realizează deocamdată acordurile precedente. Adică, Grecia îşi respectă angajamentele în faţa creditorilor, subliniază Apokin.

Acest lucru contravine oarecum spiritului UE - să 'debranşeze' o ţară care deocamdată nu a luat o decizie privind ieşirea din zona euro, este de acord economistul rus Evgheni Nadorşin. În opinia sa, Grecia trebuie să decidă şi să se pronunţe ea însăşi pe marginea acestei probleme sau să meargă la o încălcare gravă a acordurilor încheiate cu 'troica'de creditori. Doar în acest caz UE va primi dreptul moral la acţiuni vizavi de Atena. Atât timp cât grecii nu-şi încalcă angajamentele, ci doar discută această posibilitate în spaţiul politic, nu există motiv pentru a-i alunga. În linii mari, în plan politic multe ţări din zona euro se află într-o situaţie destul de asemănătoare cu cea a Greciei. Probabilitatea ieşirii Greciei din zona euro a crescut puternic după alegeri, însă aceasta nu este deloc o problemă decisă. Evgheni Nadorşin nu se îndoieşte de faptul că, în afară de varianta excluderii Greciei din zona euro, sunt analizate şi numeroase variante pentru menţinerea ei în această zonă.

Cu toate acestea, amputarea 'organului problematic' ar putea aduce anumite avantaje pentru zona euro în general. Este clar că de una singură Grecia nu-şi va putea reveni foarte repede, iar pentru ţările care analizează astăzi posibilitatea ieşirii din zona euro acest lucru ar putea deveni o lecţie importantă şi le-ar putea determina să depună mai multe eforturi pentru a se menţine împreună cu ceilalţi membri ai zonei euro. Într-o perspectivă pe termen mediu, acest lucru i-ar putea uni şi ar putea crea un spaţiu pentru un compromis politic mai mare, necesar zonei euro, compromis pe care guvernele şi populaţiile unor ţări nu sunt dispuşi deocamdată să-l facă, subliniază Nadorşin pentru cotidianul Utro.

Potrivit lui Nadorşin, dacă zona euro se va reduce, va avea loc o reacţie imediată şi destul de puternică, însă pe termen scurt. Ieşirea Greciei din zona euro va fi însoţită în mod aproape sigur de faliment şi de numeroase probleme în multe instituţii financiare ale sectorului privat. Într-o perspectivă pe termen scurt se poate aştepta o mare isterie pe pieţele financiare şi o cădere a preţurilor la multe acţiuni. Acest lucru se referă şi la Rusia, deoarece problemele zonei euro înseamnă probleme pentru principalul său consumator şi partener comercial.

Grecia este o hârtie de turnesol pentru comportamentul autorităţilor europene, este de părere Aleksandr Apokin. Problema este dacă va avea loc o nouă criză a datoriei suverane care să vizeze Spania. Dacă atacul asupra Spaniei nu se va încheia cu succes, atunci, după toate probabilităţile în economia mondială nu vor avea loc schimbări substanţiale.

În opinia lui Evgheni Nadorşin, Grecia a provocat deja un nou val de criză, însă acesta este cu mult mai puţin puternic decât în urmă cu trei ani, în orice caz pentru Rusia. În cea mai rea situaţie, este posibilă a evoluţie negativă a situaţiei, până la o nouă recesiune. Însă, o prăbuşire atât de bruscă şi de amplă precum cea din 2008-2009 nu este prognozată de expert, din simplul motiv că atât statul rus, cât şi businessul sunt informaţi în legătură cu aceasta şi sunt mai bine pregătiţi. 'Atenţionat înseamnă înarmat', conchide analistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor