Criza euro ar putea împiedica redresarea globală, susţine OCDE

Criza financiară europeană poate deraia procesul de redresare economică la nivel mondial, dacă nu se iau măsuri pentru a o reduce, a declarat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) într-un raport publicat pe 22 mai.
Un logo al euro, atârnă în faţa Băncii Centrale Europene din Frankfurt, Germania, în decembrie 2011. (Boris Roessler / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
24.05.2012

Criza financiară europeană poate deraia procesul de redresare economică la nivel mondial, dacă nu se iau măsuri pentru a o reduce, a declarat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) într-un raport publicat pe 22 mai.

Organizaţia a caracterizat recuperarea ca fragilă şi extrem de inegală în diferite regiuni, adăugând că zona euro s-ar putea confrunta cu o recesiune severă.

"Cu o creştere lentă, o rată ridicată a şomajului şi un spaţiu limitat de manevră în ceea ce priveşte spaţiul politicilor macroeconomice, reformele structurale sunt remediul pe termen scurt pentru stimularea creşterii economice şi sporirea încrederii", a susţinut secretarul general al OCDE, Angel Gurria, într-o declaraţie.

OCDE a afirmat că recuperarea în ţările sănătoase din punct de vedere economic este bună, dar nu va putea compensa creşterea scăzută sau negativă a vecinilor lor. Economiile cu datorii externe mari vor trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea competitivităţii.

"Criza din zona euro rămâne riscul cel mai mare cu care se confruntă perspectiva globală", a declarat economistul-şef al OCDE, Pier Carlo Padoan.

Tensiunea din zona celor 17 ţări ce folosesc moneda comună a crescut, după alegerile indecise din Grecia, de pe 6 mai. Niciun partid nu a primit un mandat clar şi niciun bloc de partide nu a reuşit să formeze un guvern de unitate. A fost numit un guvern interimar din funcţionari nealeşi, pentru a menţine lucrurile cât de cât unite până la noile alegeri de luna viitoare.

Nu există nicio garanţie că alegătorii greci vor alege un guvern care să sprijine măsurile severe de austeritate impuse de planul de salvare în valoare de 170 miliarde de dolari, sprijinit de UE-Fondul Monetar Internaţional. Partidul Syzria de extremă stânga şi anti-austeritate a ocupat locul al doilea pe 6 mai şi se preconizează că va câştiga pe 17 iunie.

Liderul Syzria, Alex Tsipras, a declarat marţi, la Paris, că măsurile de austeritate sunt "un experiment european pentru a provoca un şoc politic neoliberal asupra ţării, ceea ce va conduce la o criză umanitară fără precedent", a raportat ziarul Ekathimerini.

"Capitalul financiar, bancherii şi capitaliştii şi-au unit forţele într-o Uniune Europeană împotriva grecilor. Ei vor să distrugă Grecia, astfel încât să poată ataca Europa", a adăugat el.

În ciuda declaraţiilor vitriolice ale lui Tspiras, el a spus săptămâna trecută că nu doreşte ca Grecia să nu mai folosească moneda comună, dar că se opune vehement măsurilor de austeritate.

Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, a declarat marţi că se aşteaptă ca Grecia să rămână în zona euro.

"Eu nu cred că se va întâmpla în Europa ce e mai rău. Eu nu anticipez o retragere a Greciei ... dar asta nu înseamnă că Grecia nu se va confrunta cu o situaţie dificilă", a spus el, potrivit Athens News.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor