Rusia denunţă o lovitură de stat în Ucraina şi acuză Occidentul pentru sângele vărsat la Kiev

Ministrul de Externe rus Sergei Lavrov
Ministrul de Externe rus Sergei Lavrov (VASILY MAXIMOV / AFP / Getty Images)

Rusia a “denunţat” miercuri o "tentativă de lovitura de stat" în Ucraina, ţară unde autorităţile au ucis 26 de oameni, au rănit alţi 1000 şi au scos taburile împotriva populaţiei civile ce protestează de mai bine de două luni împotriva deciziei preşedintelui Ianukovici de a opri procesul de integrare a Ucrainei în UE, pentru a îndrepta ţara spre Rusia.

În timp ce ţările UE îşi exprimă îngrijorarea şi cer introducerea de sancţiuni, "în special împotriva autorilor dramei de la Kiev, inclusiv sancţiuni personale şi financiare", Ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, respinge politica de sancţiuni şi mediere a occidentalilor şi afirmă că responsabili de sângele care curge în Kiev sunt "extremiştii" care “caută violenţa”, opoziţia, care a "refuzat compromisul" şi occidentalii.

"Numeroase ţări occidentale au încercat prin toate mijloacele să se amestece, au încurajat opoziţia să acţioneze în afara normelor legale (...) au ameninţat cu sancţiuni şi continua să o facă", a mai declarat Lavrov într-un comunicat. Occidentalii au omis "ruşinos" să vadă actele extremiste, "inclusiv neonaziste, antisemite", a mai subliniat Lavrov.

„Mâinile oficialilor de rang înalt occidentali, care s-au întâlnit cu liderii opoziţiei ucrainene, i-au împins la proteste şi au promis că vor fi civilizate şi paşnice, sunt mânjite de sângele celor care au murit (…) iar Occidentul nici nu se gândeşte să-şi asume responsabilitatea” acuză şi Dmitri Kiseliov, directorul general al Agenţiei Internaţionale Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ieşit şi el pentru a declara că Moscova nu influenţează politica ucraineană (spre deosebire de occidentalii cei “vinovaţi”):

"Preşedintele rus nu a dat niciodată şi nu dă sfaturi omologului său ucrainean despre ce trebuie să facă sau nu şi nu are intenţia” a afirmat Peskov, după ce a admis că marţi seara, Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său, Victor Ianukovici.

Reamintim că marţi seara, taburile spărgeau baricadele demonstranţilor de pe Euromaidan.

Pentru Rusia, indignată pe “imixtiunea” occidentalilor în treburile guvernului de la Kiev, Ucraina ar fi “perla coroanei” în Uniunea Vamală, Rusia Kazahstan Belarus, alianţa interstatala prin care Putin ar vrea să refacă fostul URSS, făcând din Moscova un pol al puterii mai redutabil decât Bruxelles.

La scurtă vreme după ce Ianukovici a întors spatele Europei la summitul de la Vilnius (noiembrie 2003), Putin a acordat Ucrainei un împrumut de 15 miliarde de dolari şi o reducere de 30% a preţurilor gazelor natural, afirmând că aceste facilităţi nu au nici o legătura cu integrarea în Uniunea Vamală versus UE ci reprezintă doar un ajutor “frăţesc”” pentru Ucraina aflată într-o situaţie economică grea.

În momentul în care opoziţia a început să capete din ce în ce mai multă putere în negocieri, Rusia a somat aceeaşi Ucraina, aflată într-o situaţie şi mai grea, să îşi plătească miliardele de dolari restanţe la facturile la gaz.

În tot acest răstimp, pe site-ul Vocea Rusiei, portavocea politicienilor de la Kremlin, protestatarii din Ucraina au fost descrişi în permanenţă ca extremişti, oameni tulburaţi psihic, beţivi etc.

Reamintim de asemenea că în noaptea de marţi, după ce Putin a vorbit cu Ianukovici, tituşkii – mercenari plătiţi de forţele pro-ruse au deschis focul asupra protestatarilor de pe Euromaidan în timp ce aceştia erau atacaţi de forţele Berkut. Aproximativ 500 de tituşki au fost văzuţi în timpul nopţi pe străzile din jurul Pieţei Independenţei unde protestatarii din Kiev şi-au dat viaţa pentru ca compatrioţii lor să poată trăi într-un stat european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe