Live-text: Război civil în Ucraina - [video lunetişti]

Trecut şi prezent eroic la Kiev, 20 februarie 2014
Trecut şi prezent eroic la Kiev, 20 februarie 2014 (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)

Materiale video în pagina originală Epoch Times România

Ciocnirile sălbatice dintre poliţie şi protestatari au spulberat joi scurtul armistiţiu din capitala asediată a Ucrainei, făcând cel puţin 44 de victime. S-a raportat că lunetişti guvernamentali ar fi deschis focul asupra protestatarilor din Kiev.

Părţi ale ţării, mai ales oraşele sale vestice - se află în revoltă deschisă împotriva guvernului central al preşedintelui Viktor Ianukovici.

Scurtă radiografie a evenimentelor din ultimele zile: forţele Berkut au lansat un raid împotriva protestatarilor baricadaţi în Piaţa Independenţei din centrul Kievului în seara zilei de marţi. Conflictele au continuat până miercuri seară când Ianukovici a acceptat propunerea unui ”armistiţiu”, venită din partea liderilor opoziţiei. Joi, atacurile împotriva forţelor EuroMaidan din centrul Kievului au reînceput, de data aceasta fiind inclus şi armamentul de război, conform Kiev Post.

Feb 20 23:30 p.m. Negocierile dintre Yanukovici şi opozitie, mediate de miniştri europeni de Externe german, francez şi polonez, continuă. Laurent Fabius consideră că negocierile cu Yanukovici şi reprezentanţii opoziţiei sunt foarte dificile.

Feb 20 22:40 p.m.
Ministerul Sănătăţii din Ucraina anunţă un bilanţ de 75 de morţi începând de marţi.

Feb 20 21:00 p.m. Ianukovici este de acord cu alegeri anticipate in 2014 - premierul Poloniei, Donald Tusk.

Feb20 20:30 p.m. Iulia Timosenko declară că presedintele ucrainean Viktor Ianukovici ar trebui judecat pentru "crime în masă" şi nicio negociere nu poate fi purtată cu acesta.

Feb 20, 20.00 p.m. În Lviv este incendiată o bază a trupelor "Berkut".

Feb 20, 5:30 p.m. Berkut are muniţie de război şi permisiunea oficială să o folosească liber

Ministrul de interne a afirmat că protestatarii reţin 67 ofiţeri Berkut, în capitală. Mai devreme, joi, o declaraţie oficială afirma că poliţia Berkut a primit muniţie de război pentru a recâştiga controlul asupra statului.

"Pentru a elibera ostaticii poliţia are dreptul de a trage" a declarat Ministerul.

Numărul cadavrelor, conform jurnaliştilor din partea Kiev Post, a ajuns la 42. Majoritatea victimelor au fost împuşcate.

Feb 20, 3:26 p.m. - Jurnalişti Kiev Post au văzut alte opt cadavre pe strada Khreshchatyk

Până la mijlocul amiezei, medicii au luat cele opt cadavre descoperite pe strada Khreshchatyk. Jurnaliştii de la faţa locului au susţinut că cele opt victime nu fac parte din cei număraţi anterior la Hotelul Kazatsky, Hotelul Ucraina sau Biroul Central al Poştei, din Piaţa Independenţei.

Numărul victimelor, fie văzute în mod direct de jurnalişti, fie confirmate pentru ei de către personalul medical: 15 la Hotelul Kozatsky, 12 la Hotelul Ucraina, 7 la Biroul Central al Poştei şi 8 pe strada Khreshchatyk.

Dr. Olha Bohomolets, unul dintre medicii care s-au ocupat la Hotel Ucraina de 12 persoane împuşcate fatal, a declarat că victimele au fost împuşcate cu arme de precizie înaltă şi muniţie de război, care le-au sfărâmat efectiv oasele.

Feb 20, 3.23 p.m. Lavrov critică din nou Vestul

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat într-o vizită de lucru la Bagdad, Irak, a declarat: "În timp ce ţările din Europa de Vest cer să le fie acordată libertatea de alegere cetăţenilor din Ucraina, ei adaugă că alegerea ar trebui să fie în favoarea Uniunii Europene. Partenerii noştri occidentali din Europa şi SUA dau vina doar pe autorităţile ţării şi nu pot cataloga în mod corespunzător acţiunile extremiştilor. Ele ameninţă guvernul cu sancţiuni, de altfel americanii le-au impus deja, încurajând astfel opoziţia să respingă orice compromis".

Feb. 20, 1:21 p.m. – Metroul din Kiev se deschide la comanda primarului

Membrul partidului Svoboda, Andri Illienko a transmis pe pagina sa de Facebook că „în urma discuţiilor cu administratorul oraşului Kiev, Volodymyr Makeenko, acesta şi-a dat demisia din partidul Regiunilor şi a ordonat deschiderea metroului”.

Feb. 20, 1:17 p.m. – 12 parlamentari din partidul Regiunilor susţin protestatarii

Conform agenţiei de ştiri Interfax, cel puţin 12 parlamentari din partidul de la putere, susţinător al lui Ianukovici, şi-au anunţat susţinerea pentru ”oamenii din Ucraina” şi le-au cerut poliţiştilor să nu mai atace protestatarii.

Feb. 20, 1:14 p.m.– Numărul deceselor înregistrate a ajuns la 37

O acalmie temporară s-a aşternut asupra pieţei centrale din Kiev în timp ce medicii voluntari au adus cadavrele a încă doi protestatari. Majoritatea prezintă răni de gloanţe.

Feb. 20, 12:01 p.m. – Berkut aduce întăriri în piaţa centrală

Cel puţin şase camioane, fiecare cu aproximativ 30 de poliţişti, au adus întăriri în vecinătatea Hotelului Intercontinental din piaţa centrală. La scurt timp după, mai mulţi lunetişti au fost depistaţi pe clădirile din apropiere. Numărul poliţiştilor reţinuţi de către protestatari în clădirea guvernamentală se ridică la 60.

Feb. 20, 10:59 a.m – Cel puţin 10 decese astăzi şi 35 în total

Jurnaliştii publicaţiei Kiev Post care relatează de la faţa locului au anunţat că numărul cadavrelor numărate până la ora 10 a ajuns la 35 şi continuă să crească. Majoritatea persoanelor aveau urme de împuşcături iar câţiva dintre ei, cei echipaţi cu veste antiglonţ, prezentau urme lăsate de către muniţia de război.

Feb. 20, 10:50 a.m. – Numărul deceselor de azi a ajuns la 7

Cel puţin şapte protestatari au fost omorâţi astăzi de către poliţie, conform medicului voluntar Oleg Slaby. Victimele de astăzi au fost omorâte în timpul ofensivei asupra poliţiei din apropierea Palatului Octombrie.

Feb. 20, 10:40 a.m. – 50 de poliţişti capturaţi

Protestatarii au escortat aproximativ 50 de poliţişti capturaţi într-o fostă clădire guvernamentală din apropierea primăriei. Liderii protestatarilor spun că soarta acestora va fi decisă în timpul negocierilor. Poliţiştii nu au fost abuzaţi de către opoziţie însă erau „nemâncaţi”.

Feb. 20, 10: 13 a.m. – Avertizare contra tituşki-lor

Un lider al opoziţiei a anunţat că o divizie înarmată de tituşkii – mercenari pro-ruşi - s-au adunat într-o piaţă din apropierea Pieţei Independenţei şi se pregătesc de un atac.

Cei aproximativ 10.000 de protestatari prezenţi pe Euromaidan au fost avertizaţi să nu se îndepărteze deoarece forţele Berkut i-au înconjurat şi se pregătesc de un nou atac.

Feb. 20, 9:54 a.m. – Ofensiva s-a încheiat – mai mulţi poliţişti au fost capturaţi

Ofensiva forţelor anti-guvernamentale, soldată cu moartea unui protestatar, a îndepărtat forţele Berkut ce blocau zona Palatului Octombrie, un fost sediu al protestatarilor. În urma conflictelor, mai mulţi poliţişti Berkut au fost capturaţi iar o altă parte dintre ei s-au predat.

Feb. 21, 9:21 a.m. A început schimbul de focuri

Schimbul de focuri a reînceput când sute de protestatari înarmaţi, s-au apropiat cu ajutorul scuturilor de metal de forţele Berkut ce le blocau trecerea spre Palatul Octombrie. În timpul incidentelor un autobuz al poliţiei a fost incendiat.

Feb. 20, 8:30 a.m. – Cel mai scurt armistiţiu se încheie

Forţele Berkut au incendiat, cu ajutorul cocktailurilor Molotov, Conservatorul de Muzică din Kiev, clădire ocupată de forţele opoziţiei. Parlamentarul opoziţiei Olesya Orobets a relatat, în jurul orei 9, că pe strada Şovcovcina, învecinată cu piaţa centrală din Kiev, a fost observat un lunetist Berkut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe