Harta energetică a Europei se schimbă

(STR / AFP / Getty Images)

Membrii consorţiului care dezvoltă proiectul de gaze naturale al Azerbaidjanului, Shah Deniz-2, au semnat marţi, la Baku, un acord final de investiţii, deschizând calea pentru primele livrări în Europa. La ceremonia de semnare au participat, printre alţi, premierul Italiei şi ministrul de Externe britanic, William Hague.

Preşedintele azer Ilham Aliyev a declarat că acordurile semnate la 17 decembrie includ o decizie de investiţie în zăcămintele de gaz şi petrol din Shah Deniz-2, precum şi în gazoductele Trans-Anatolian (TANAP) şi Trans-Adriatic (TAP) - proiecte în valoare de cel puţin 35 miliarde dolari.

Shah Deniz-2 va oferi Europei o nouă alimentare cu gaz pe o traseu care va evita teritoriul Rusiei.

Gazoductele TANAP şi TAP înlocuiesc proiectul sprijinit de UE, Nabucco, care viza aducerea de gaz azer în Europa. Consorţiul Shah Deniz a aprobat anul acesta utilizarea conductei TAP, în detrimentul proiectului Nabucco Vest.

Gazoductul Trans Adriatic este destinat să transporte gaze naturale din regiunea Mării Caspice, prin Grecia şi Albania şi prin Marea Adriatică în sudul Italiei şi apoi în Europa de Vest. La sfârşitul lunii iunie consorţiu Shah Deniz a selectat TAP ca fiind ruta de transport a gazelor pe pieţele europene.

Aliyev a declarat că acordurile "vor schimba harta energetică a Europei (...) Gazul din Azerbaidjan poate ajunge acum pe piaţa care are nevoie cel mai mult de el", a adăugat acesta.

Compania britanică BP este unul dintre principalii parteneri din cadrul proiectului.

Ministrul de Externe britanic William Hague a declarat că acordul este "o veste de bun augur pentru Azerbaidjan, pentru Marea Britanie, cât şi pentru Europa".

Comisarul Uniunii Europene pentru Energie, Günther Oettinger, a fost, de asemenea, la ceremonie şi a declarat că acordul reprezintă o contribuţie majoră la planul Coridorului Sudic de Gaze al UE. Potrivit lui Oettinger, coridorul ar putea furniza "pe termen lung" până la 20% din necesarul de gaze naturale al UE.

La Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a numit acordul Shah Deniz-2 "un deschizător de uşi strategic pentru o securitate energetică europeană mai puternică".

Shah Deniz-2 va transporta eventual aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Turcia şi Georgia vor primi aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaz.

Potrivit estimărilor, zăcământul Shah Deniz deţină aproximativ 1,2 trilioane de metri cubi din rezervele de gaze.

Într-un anunţ surpriză, la ceremonia de semnare din 17 decembrie, partenerul norvegian al consorţiului, Statoil, a anunţat că vinde 10% din pachetul său de acţiuni de 25,5% din proiectul Shah Deniz-2.

Compania Petrolieră de Stat a Republicii Azerbaidjan (SOCAR) a achiziţionat 6,7% din oferta Statoil, în timp ce BP a cumpărat cele 2.3% rămase.

BP deţine acum o cotă de 28,8% şi SOCAR 16,7%. Statoil a rămas cu 15,5%. Alţi parteneri sunt - compania franceză Total, Compania Petrolieră Naţională Iraniană şi Lukoil din Rusia - fiecare cu 10% - şi compania naţională de petrol şi gaze din Turcia TPAO cu 9%.

La 16 decembrie, Total şi Statoil au anunţat că abandonează proiectului TANAP, care trece pe toată lungimea Turciei, şi că acţiunile lor vor fi distribuite în mod egal între parteneri rămaşi în cadrul proiectului - SOCAR, BP, TPAO şi o altă compania turcă, Botaş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe