China cumpără lumea bucată cu bucată. Azi, Marea Britanie
alte articole
Dezvoltatorii chinezi se extind agresiv în străinătate, în contextul măsurilor adoptate de guvernul de la Beijing "pentru a preveni o supraîncălzire a pieţei rezidenţiale", informează Mediafax.
Chinezii vor investi 800 milioane de lire sterline (942 milioane euro) în construcţia unui cartier de afaceri ce se va întinde pe pe 61 de hectare în Manchester. Dezvoltatorul chinez Beijing Construction Engineering Group Co. a format o companie mixtă cu grupul britanic Manchester Airports, special pentru derularea acestui proiect.
Având dimensiunea unui mic orăşel, proiectul, noul cartier a primit numele Airport City şi va ţinti statutul de centru internaţional de afaceri.
Zona va fi administrată de Argent LLP, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari şi manageri de active din Marea Britanie. Se estimează că 16.000. de persoane vor munci în noul cartier de afaceri chinez.
În urmă cu 3 ani, Marea Britanie şi China au încheiat un memorandum prin care îşi propun dublarea comerţului bilateral până în anul 2015, valoarea schimburilor comerciale între cele două ţări urmând să ajungă la 100 miliarde de dolari pe an. Proiectul Ariport City face parte din acest proiect.
"Implicarea noastră în proiectul Airport City reprezintă o extensie a memorandumului de înţelegere dintre China şi Marea Britanie, unde căutăm de ceva timp oportunităţi de parteneriat în domeniul infrastructurii", a declarat în comunicat Xing Yan, director executiv al Beijing Construction Engineering.
Învestiţia nu se va rezuma la cartierul de afaceri, Aeroportul din Manchester, cel mai mare din Marea Britanie după Londra, tranzitat de peste 20 milioane de pasageri pe an, va inaugura de asemenea o linie aeriană directă cu China.
Ministrul de finanţe al Marii Britanii, George Osborne, a declarat că proiectul Airport City reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte din Marea Britanie de la Jocurile Olimpice de anul trecut.
Ministrul finanţelor George Osborne, aflat la Beijing într-o vizită pentru promovarea intereselor de afaceri a declarat că proiectul Airport City reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte din Marea Britanie de la Jocurile Olimpice de anul trecut.
Dealtfel, expansionismul chinez nu se rezumă la domeniul imobiliar. Influenţa Chinei se întinde pretutindeni pe glob.
În 2012, BBC titra: China cumpără lumea bucată cu bucată
Africa este colonie chineză deja. China a "cumpărat" Africa unde deţine peste 60 de milioane de hectare de teren. China cumpăra peste o treime din necesarul de petrol din Africa (Angola, Sudan şi Nigeria), deţine mine în Zambia, fabrici de textile în Lesotho, căi ferate în Uganda, defrişează pădurile Republica Central-Africană (tăind din rădăcină păduri neatinse de piciorul omului), are magazine în aproape toate capitalele Africii, investeşte în baraje care vor devia cursul Nilului, ceea ce va lasă agricultura fără apă şi oamenii fără hrană şi lista poate continua.
Pentru a îşi proteja interesele în Africa, China nu s-a dat în lături de la nimic. Regimul de la Beijing a vândut arme atât Sudanului, cât şi altor ţări africane, asigurând practic continuarea conflictelor, potrivit The Telegraph.
După ce a colonizat Africa, China s-a îndreptat spre America Latină, devenind în 2009 cel de al 48-lea membru al Băncii Inter-American Development, ceea ce îi conferă dreptul de a împrumuta bani ţărilor din America Latină. China a devenit al treilea partener comercial al Americii Latine, după SUA şi Europa şi este de aşteptat ca influenţa Beijingului să crească pe măsură ce se intensifică schimburile comerciale, acesta fiind primul pas spre "colonizarea" de tip chinez.
În România, chinezii sunt interesaţi de infrastructură şi resursele energetice în principal. În vară, după eşecul Nabucco, Ponta s-a întors din China cu vestea că noile reactoare nucleare de la Cernavodă va fi construite de chinezi. Care, vor deveni, evident, acţionar majoritar, de ei depinzând strategia comercială, preţuri, investiţii ulterioare etc. De asemenea, Partidul Comunist Chinez s-a înţeles cu executivul şi pentru construcţia noii centrale pe lignit de la Rovinari, unde, de asemenea, va deţine pachetul majoritar.
Alte proiectele majore care au atras atenţia companiilor chineze sunt autostradă (sau drumul expres de la Piteşti la Craiova), 100 de kilometri din Autostrada Transilvania, între Gilău şi Suplacu de Barcău şi hidrocentrala de la Tarniţa.
China este cunoscută în Romania drept ţara care a furnizat "materialul" pentru cadavrele plastinate expuse la Muzeul Antipa din Bucureşti de firma americană de "entertainment" G Force. China este renumită pentru faptul că îşi comercializează la propriu cetăţenii vii sau morţi, existând numeroase dovezi că în închisorile de stat se practică recoltarea ilegală de organe de la prizonieri de conştiinţă (Falun Gong, tibetani, uiguri, creştini) iar parte dintre trupuri, aşa cum au documentat jurnalişti americani de la ABC sunt vândute pentru suma modică de 200 USD fabricilor de plastinare care le transformă în exponate de muzeu şi le închiriază cu peste 500 de mii de dolari lotul de 200 de bucăţi pe an.