Băsescu, acordul de coabitare şi politica externă

Traian Băsescu, Preşedintele României
Traian Băsescu, Preşedintele României (Epoch Times România)

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a susţinut marţi, 8 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă legată de elementul de politică externă in cadrul acordului de colaborare instituţională, care potrivit presedintelui, obligă la consultarea preşedintelui la orice deplasare, atât la Consiliul Uniunii Europene, cât şi în deplasările individuale ale primului-ministru.

De ce acest element este scris in acord? "Este scris pentru că preşedintele, participând la Consiliul European, dacă miniştrii care merg la Consiliul Uniunii Europene, cum ar fi JAI sau cum ar fi cel pe mediu sau cel pe transporturi nu îşi corelează poziţia preşedintelui în Consiliul European trebuie să muncesc enorm să îndrept ceea ce nu au făcut miniştrii la Consiliul Uniunii Europene, pentru că acolo ajung concluziile discuţiilor lor.

Preşedintele a afirmat că Guvernul şi primul-ministru nu au respectat niciodată această prevedere, "pentru că este responsabilitatea lui să solicite un mandat atunci când îşi trimite miniştrii la Consiliul Uniunii Europene".

Deplasările externe bilaterale

Potrivit preşedintelui, singura deplasare înaintea căreia s-a stabilit mandat a fost cea în Germania, "după care a crezut că, aşa cum are în spate prestigiul unei lovituri de stat, unei încercări de lovitură de stat, cu raniţa încărcată de plagiate, că nu e numai unul, sunt mai multe, a crezut că dacă spui România, prim-ministru, sigur România e greu de refuzat când se cere prim-ministrul Guvernului într-o vizită, dar rezultatele vor fi cele pe care aş vrea să i le amintesc domnului Ponta public, în toate deplasările în care s-a deplasat fără mandat, crezând că a spune în ţară că: „M-am dus în Azerbaidjan sau în Finlanda” e mare scofală.

Rezultatul vizitei lui Ponta in Azerbaidjan :"Am pierdut Nabucco!"

"Domnul Ponta a ţinut să se ducă în Azerbaidjan. Rezultatul a fost extraordinar: am pierdut Nabucco! Domnul Ponta a ţinut să se ducă în Kazahstan. Rezultatul a fost extraordinar: a cedat circa 400 de milioane de dolari din datoria Rompetrol faţă de România! Domnul Ponta a vizitat Arcul de Triumf şi am obţinut o extraordinară susţinere pe Schengen.

A venit că vrea să se ducă la Consiliul European pe energie, în luna mai, înainte de a se lua decizia Nabucco sau TAP. A avut mandat să susţină Nabucco în Consiliu. Sigur că în intervenţii a susţinut Nabucco, dar nu a ştiut cum să facă să fie introdus în documentul Consiliului, că Nabucco este prioritar, ceea ce a lăsat la liberă opţiune a întregii Uniuni Europene soluţia: Nabucco sau TAP, dar în mandat a avut clar scris: Nabucco şi nu TAP, iar în concluziile Consiliului pe energie din mai veţi constata că nu apare deloc Nabucco, ci apare soluţia sud" a reiterat şeful statului.

Potrivit lui Traian Basescu, soluţia sud a fost discutată un an de zile, cine avea varianta TAP, cine avea varianta Nabucco. "Momentul decisiv a fost Consiliul pe energie din mai, unde a ţinut să se ducă. I-am dat mandat semnat şi s-a întors cum s-a dus, adică s-a plimbat cu avionul. Nu e puţin lucru să te dai cu avionul, eventual pe banii lui Ghiţă".

Participarea la reuniunile Consiliului European

Conform Deciziei nr. 784 din 2012 a Curţii Constituţionale: „În exercitarea atribuţiilor constituţionale, preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Poate delega primului-ministru (...) Rolul Guvernului în politica externă este unul mai degrabă tehnic, el trebuie să urmeze şi să îndeplinească obligaţiile la care România s-a angajat la nivel de stat”.

"Ori singurul care poate angaja România la nivel de stat, conform Constituţiei României, este preşedintele României. Potrivit Articolului 80, aliniatul 1 din Constituţie, preşedintele României reprezintă statul român, ceea ce înseamnă că în planul politicii externe, conduce şi angajează statul. Este din decizia Curţii Constituţionale. Vreau să înţelegeţi că îngrijorarea mea este majoră, legată de nerespectarea acestui acord", a mai adaugat Traian Basescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne